Astăzi facem Gogoși cu vanilie și căpșuni un deliciu super arătos și foarte gustos!
Când vine vorba de gogoși, pot vorbi mult și bine, asta pentru îmi aduce aminte de întreaga copilărie. Fie că le făcea mama acasa, că mergeam la bunici sau ca invitați la prietenii de familie, oriunde gogoșile erau prezente ca desertul casei. Se făceau rapid și nu necesita ingrediente sofisticate.
Ba mai mult țin minte în ultima perioadă, nu știu de unde primise mama o rețetă de gogoși rapide rupte cu lingura și ce să vă spun, când pofteam la dulce, nici nu apucam să spunem de două ori ca deja erau gata de servit!
Astăzi vă propun niște Gogoși cu vanilie și căpșuni, care se fac destul de repede și nu necesită ingrediente foarte sofisticate. Așadar vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare pas cu pas.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru gogoși:
Ingrediente pentru crema de vanilie:
Ingrediente pentru jeleul de căpșuni:
Mai avem nevoie de:
Mod de preparare pentru gogoși:
Punem iaurtul cu gălbenușurile, coaja de lămâie, zahărul și drojdia într-un castronel. Omogenizăm și sănătos deoparte pentru 15 minute.
Într-un vas încăpător punem 500 g de făină, amestecul de drojdie, sarea și untul. Frământăm temeinic pentru 15 minute. Trebuie să obținem un aluat ușor lipicios. Dacă totuși este prea moale mai adăugăm puțină făină.
Ungem un castron cu puțin ulei și lăsăm aluatul la dospit, acoperit cu o folie de prospețime până își dublează volumul.
Dupa dospirea aluatului îl împărțim în 12-15 buc, dăm forma bilelor și le așezăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsăm să dospească pentru 15 minute, acoperite cu o folie de prospețime.
Acum că sunt mai ușor de manevrat, aplatizăm gogoșile astfel încât să obținem o grosime a aluatului de 1,5-1,8 cm și lăsăm să dospească încă 30/40 de minute la loc cald.
Încingem uleiul la o temperatură de 160 de grade și prăjim cam 2 minute pe fiecare parte până prind culoarea chihlimbarului. Scoatem pe un șervet de hârtie pentru a elimina excesul de ulei, apoi le transferăm pe un grătar și le lăsăm să se răcească.
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Punem 200 ml lapte la fiert cu extractul de vanilie, sarea și zahărul.
Până ce fierbe laptele amestecăm gălbenușurile cu amidonul și restul de lapte.
Când laptele a început să fiarbă turnăm compoziția de gălbenușuri fierbem la foc mic până se îngroașe, amestecând continuu.
Adăugăm untul în compoziția fierbinte și omogenizăm. Acoperim cu o folie și lăsăm să se răcească.
Mod de preparare pentru jeleul de căpșuni:
Spălăm căpșunile și le curățăm de codițe. Le tăiem felii mai grosuțe.
Punem căpșunile tăiate cu zahărul, zeama de lămâie la foc mic până lasă zeama.
Oprim focul și dizolvăm amidonul în 4-5 linguri de suc.
Punem din nou căpșunile la foc mic iar când clocotește adaugăm treptat din amidonul dizolvat până obținem consistența smântânii. Dăm deoparte să se răcească.
Asamblare:
Tăiem cam 0,5 cm din partea superioară a gogoșilor astfel încât să obținem capacele gogoșilor.
Cu ajutorul unui sac cu șpriț turnăm circular crema de vanilie, astfel încât în mijloc să putem pune jeleul de căpșuni.
Turnăm și frișca cu ajutorul unui sac cu șpriț cu formă stelară, capacele și pudrăm cu zahăr. Să vă fie de folos!