Kurtoskalacs – Cosonac Seciuesc

( 5 out of 5 )
Loading...
Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc
  • -5 bucServings+
  • 20 mTimp de preparare
  • 20 mTimp de gatire
  • 40 mGata in
Print Recipe

Kurtoskalacs – Cosonac Seciuesc

Kurtoskalacs – Cosonac Seciuesc, cunoscut și sub numele “cozonac de Transilvania”, este un desert tradițional unguresc și secuiesc.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Este o prăjitură coaptă pe un con de lemn sau metal, cu un exterior crocant și caramelizat, iar interiorul este moale și pufoas. Este adesea acoperit cu diverse arome, cum ar fi scorțișoara, vanilie, nuci sau cacao, iar uneori este servit cu toppinguri dulci, precum zahăr pudră sau nucă de cocos.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Kürtőskalács este o prăjitură cu origini în regiunea Transilvaniei din România și în zonele învecinate ale Ungariei. Acest desert se prepară dintr-un aluat simplu, format din făină, unt, lapte, ouă, drojdie, zahăr și sare, care este rulat în jurul unui con de lemn sau metal și apoi copt până când devine crocant și caramelizat la exterior, dar moale și pufos în interior.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Tradițional, kürtőskalács este aromează cu scorțișoară, însă variantele moderne pot include și vanilie, nuci, cacao sau alte arome preferate. După coacere, prăjitura este adesea răsucită în zahăr sau alte toppinguri dulci pentru a-i accentua gustul bogat și textura crocantă. Este o gustare populară în piețele de Crăciun și în festivalurile de stradă din Europa Centrală și de Est.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Cum facem KürtosKalacs – Cozonac Secuiesc

Ingrediente:

  • 350 g făină albă
  • 280-300 ml lapte călduț
  • 50 g unt cu minim 80% grăsime
  • 1 lingură zahăr tos
  • 5 g sare grunjoasă ( 1,5 linguriță)
  • 5 g drojdie uscată (1/4 linguriță)
  • Ulei extra pentru prelucrat

Extra pentru uns și deasupra:

  • Zahăr
  • 150 g nucă măcinată

Mod de preparare:

Învelim 5 doze de bere mari de 0,5 l în folie de aluminiu și le ungem cu puțin ulei.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Într-un bol încăpător punem făina cernută, facem o gaură și punem laptele călduț, zahărul și drojdia, amestecăm ușor cat să se umezească drojdia și dăm departe să se activeze.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Adăugăm untul, sarea și frământăm până se încorporează toată făina și obținem o cocă lipicioasă și aderentă pereților vasului. Nu ar trebui să vă ia mai mult de 4-5 minute. 

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Acoperim bolul cu o folie de prospețime și lăsăm așa la temperatura camerei pentru 35-40 de minute sau până își dublează volumul, dar fără probleme puteti ține aluatul pana la 20 sau la frigider 24 de ore.

Mucenici fără frământare însiropați în lapte cu miere

După trecerea timpului de dospire, pe un front de lucru presărat cu făină, răsturnați aluatul. Ajutați-va de o spatulă de Silicon pentru curățarea în întregime a bolului.

Întindem aluatul cu o dimensiune de 40/30 cm și îl tăiem cu un pinten la o lățime de 1,5 cm, exact așa cum se vede în fotografie.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

E momentul să încingem cuptorul la 240 de grade Celsius, cu 30 de minute înainte de dospire băgați o oală cu apă fierbinte în cuptor.

Rulăm câte o fâșie de aluat una după alta de la un capăt la celălalt, având grijă să acoperim aluatul care tocmai l-am rulat.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Ungem fiecare rol cu puțină apă atât cat să fie umed

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

și îl trecem prin zahăr.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Le punem pe tavă tapetată cu hârtie de copt și îl dăm la cuptor pentru 15 minute.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Scoatem din cuptor și fierbinți le ardem cu o lampă cu gaz sau deasupra aragazului și le trecem prin nuca măcinată.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

Scoatem dozele și sunt gata de servit.

Kurtoskalacs - Cosonac Seciuesc

E foarte simplu, însă necesită puțină răbdare, dar rezultatul e uimitor!

Pentru multe alte rețete de patiserie dulci sau sărate cu sau fără carne și multe altele, găsiți în secțiunea produse de patiserie, click aici sau pe fotografie.

8DBEB8B0-E608-4D6D-ACEF-B5614E0E5118.jpeg.webp

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password