Mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată

( 0 out of 5 )
Loading...
Mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată
  • -8-10 bucServings+
  • 40 mPrep Time
  • 20 mCook Time
  • 60 mReady In
Print Recipe

Mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată

Mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată, un deliciu simplu și ușor de făcut.

Mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată

Sunt variante diferite ale aluatului pentru mucenici, însă modul de rulare și împăturire este aproximativ același pentru oricare din variante.

Se fac din ingrediente simple asemeni cozonacului, fragezi și aromați, până și gustul seamănă, doar că sunt ușor însiropați și nuca este presărată din belșug deasupra.

Nu i-am mai făcut tare de multă vreme, dar astăzi deși încă suntem destul de departe de praznicul sărbătorii, i-am reinterpretat și am înlocuit nuca cu fisticul, am adăugat niște merișoare și ciocolată apoi i-am mâncat cu atâta plăcere alături de o cană de lapte fierbinte chiar înainte de a merge la culcare.

Sărbătoarea creștină a celor 40 de Mucenici este sărbătorită pe 9 Martie și se suprapune cu începerea noul an agricol.

Așadar vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare iar rezultatul va fi de-a dreptul spectaculos!

Mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată?

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină tip 000
  • 280-290 ml lapte călduț
  • 4 gălbenușuri
  • 80 ml ulei vegetal
  • 80 g zahăr tos
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g de proaspătă
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 70 g merișoare deshitratate tăiate jumătăți
  • 1 praf de sare

Ingredinete pentru uns înainte de copt:

  • 1 ou
  • 1 lingură de lapte

Ingrediente pentru sirop și uns mucenicii:

  • 100 ml apă
  • 80 gr zahăr tos
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • Coaja de la o portocală
  • 100 g miere
  • 150 g fistic măcinat
  • 100 g ciocolată neagră

Mod de preparare:

Într-un ibric punem laptele calduț cu zahărul și drojdia la activat pentru 10-12 minute.

Punem drojdia la activat

Punem făina într-un bol, facem o gaură în mijlocul ei și adăugăm sarea, drojdia activată, coaja de lămâie și gălbenușurile. Frământăm până obținem un aluat elastic și omogen. Încorporăm și uleiul treptat în aluat până aluatul se frăgezește și devine ușor manevrabil.

Punem faina gălbenușurile

Adăugăm și merișoarele.

Mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată

Punem aluatul la dospit într-un castron uns cu ulei și îl acoperim, pentru o oră, o oră și 15 minute, în funcție de cât de cald este în Bucătărie.  într-un castron uns cu ulei și îl acoperim

Pe un plan de lucru ins cu puțin ulei răsturnăm aluatul și îl împărțim în 8 părți egale.

Rulăm bastonașe lungi de circa 50 de cm, pe care le rulăm dintr-o parte într-un sens, iar din cealaltă parte în sensul opus.

Punem mucenicii pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și îi acoperim cu o folie de prospețime pentru 20-25 de minute la dospit.

Mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată

E momentul să preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Batem oul cu laptele, ungem mucenicii și îi dăm la cuptor pentru 16-18 minute sau până se rumenesc frumos.

Ungem cu ou

Mod de preparare pentru sirop:

Punem zahărul cu apa la fiert, iar din momentul în care începe să clocotească mai lăsăm 2 minute să fiarbă.

Punem zaharul cu apa la fiert

Adăugăm coaja de portocală și extractul de vanilie și lăsăm să se tempereze.

Mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată

Scoatem mucenicii din cuptor și îi lăsăm să se răcească în tava în care s-au copt.

Mucenici moldovenești cu miere și nucă

Însiropăm uniform ungând fiecare mucenic cu ajutorul unei pensule de Silicon.

Ungem mucenicii

Apoi am uns jumătate din mucenici cu miere și am presărăt fistic măcinat, iar ceilalți i-am uns cu ciocolată și fistic măcinat Sunt gata de servit. Să vă fie de folos!

Mucenici moldovenești cu fistic și ciocolată

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide