Musaca de cartofi ca la mama acasă – Rețetă cu tradiție
De când îmi tot spun că o să mă apuc să fac o Musaca, însă până azi parcă nu mi-am făcut curaj, dar uite că până la urmă mi-am satisfăcut pofta, atât mie cât și întregii familii, dar și prietenilor mei.
Din numai câteva ingrediente simple și la îndemâna oricui, veți obține o mâncare delicioasă și cu gustul vremurilor de altădată, chiar dacă durează ceva mai mult, își merită tot efortul. Ceea ce îmi place cel mai mult la reteta aceasta e că ungem puțin cartofii cu sos bechamel, iar ținuta ei este mult mai bună, nu se destramă atât de ușor ca și la cea fără, deci recomand sosul bechamel și între straturi.
Deși sunt bucătar și înainte cu vreo 15-18 ani o făceam zilnic pentru meniul restaurantului la care lucram și întotdeauna fără excepție o făceam la ochi, astăzi când am cântărit ingredinetele parcă mi-a fost peste mână, dar se face atât de simplu încât nu avem nevoie decât de răbdare și bineînțeles ingredientele necesare 🙂
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare, iar rezultatul va fi de-a dreptul uimitor.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început vom pune cartofii cu sare la fiert pentru 40 de minute. Îi scurgem de apă și îi lăsăm să se răcească.
Curățăm cartofii de coajă și îi dăm deoparte.
Curățăm ceapa și ardeiul, le tocăm mărunt și le punem la călit în ulei cu puțină sare.
Adăugăm carnea tocată și călim in continuare până se schimbă la culoare.
Punem și pasata de roșii, piperul și foile de dafin, fierbem până scade tot lichidul.
Mod de preparare pentru sosul bechamel:
Într-o craticioară pe foc mic topim untul și adăugăm făina, amestecăm până la încorporarea acesteia și continuăm să o prăjim timp de 2 minute amestecând încontinuu.
Adăugăm sarea și turnăm treptat laptele amestecând într-una fără oprire până se îngroașă și terminăm tot laptele.
Adăugăm nucșoara și fierbem încă 3-4 minute la foc mic. La final el trebuie să fie fluid și să glaseze lingura.
Asamblare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ungem o tavă de copt cu unt și o tapetăm cu pesmet.
Împărțim cartofii în 3 părți egale. Tăiem o parte din cartofi rondele de 2 milimetrii și îi punem 2 straturi.
Ungem cu puțin sos bechamel 1-2 linguri și turnăm jumătate din cantitatea de carne.
Nivelăm și venim cu al doilea strat de cartofi, ungem din nou cu puțin bechamel, cealaltă parte de carne și ultima parte de cartofi. Punem și ultima parte de sos bechamel roșii felii.
Dăm la cuptor pentru 60 de minute la 180 de grade sau până se rumenește.
Lăsăm să se tempereze după care putem tăia și servi. Simplu și gustos, dar mai ales cu gustare copilărie.