Pâine – baghetă franțuzească integrală cu lapte și unt

( 3 out of 5 )
Loading...
 • -4 pâini Servings+
 • 40 mTimp de preparare
 • 35 mTimp de gatire
 • 1:15 hGata in
Print Recipe

Pâine – baghetă franțuzească integrală cu lapte și unt

 

Dintotdeauna, mi-a plăcut pâinea franțuzească, așa că m-am pus pe studiat și am tor încercat felurite modelele și tehnici pentru a produce pâine acasă, care să aibă miez consistent și crusta crocantă. De ceva vreme am tot modificat câte ceva la rețeta aceasta și pot spune ca sunt foarte mulțumit de rezultat. Ține mai bine de o săptămână în condiții optime, păstrându-și gustul și calitatea, de aceea pot spune că de acum este rețeta familiei de care ne bucurăm în fiecare zi.

Ingrediente:

 • 500 g făină albă
 • 500 g făină integrală + pentru planul de lucru
 • 25 g drojdie proaspătă
 • 50 g zahăr tos
 • 25 g sare
 • 650-700 ml lapte cu 3,5% grăsime
 • 150 unt cu 82% grăsime

Mod de preparare:

Cernem printr-o sită ambele tipuri de făină, le amestecăm și le dăm deoparte.

Punem zaharul cu drojdia într-un castronel și le amestecăm până se lichefiază drojdia, adică până devine lichidă.

Într-o crăticioară punem laptele cu untul și cu sarea la încălzit și untul să se topească, temperatura să nu depășească 37 de grade. Nu fierbem și nici fierbinte nu trebuie să fie, pentru că distrugem fermenții din drojdie.

Adăugăm drojdia și turnăm peste laptele cald.

Facem o gaură în mijlocul făinii, turnăm compoziția de lapte, la început amestecăm cu o lingură, până ce aceasta devine ineficientă și apoi trecem la frământatul efectiv. Trebuie să obținem un aluat elastic, omogen și nu vârtos. Punem aluatul într-un castron uns cu puțin ulei și îl lăsăm la dospit până își dublează volumul.

Împărțim aluatul în 4 părți egale și formăm pâinicile. Eu am făcut 2 pâini și 2 baghete, dar puteți face ce vă place mai mult.

Așa cum am spus mai devreme, celor 2 pâini le-am dat formă rotundă, iar baghetele le-am rulat pe masă la lungimea tăvii de cuptor.

Este timpul să pornim cuptorul așa că îl setăm la 230 de grade Celsius.

Dăm aluaturile prin făină și le punem pe tăvi tapetate cu hârtie de copt. Cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit, secționăm pâinile și baghetele în formele dorite. Le acoperim cu folie de prospețime și le mai lăsăm să crească la loc calduț 25-35 de minute în funcție de cât de cald este în bucătărie.

Pe fundul cuptorului sau pe ultimul grătar de jos punem o tavă cu apă.

Introducem tăvile la cuptorul preîncins și coacem 20 minute la 240 de grade, după care scoatem vasul cu apă afară, reducem temperatura la 200 de grade și continuăm coacerea lor încă 5-7 minute în funcție de cât de bine coace cuptorul dumneavoastră sau până obținem o crustă rumenă.

Scoatem baghetele afară și continuăm cu painicile care ar mai trebui coapte încă 7-10 minute sau cum spuneam mai devreme, până obținem o crustă rumenă și îmbietoare.

Nu e greu deloc, însă trebuie să avem puțină răbdare, să facem cu drag și plăcere! Spor la treabă!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password