Pindjur de casă gustul verii balcanice în stil croat o zacuscă fără ceapă, pe care musai trebuie să o încercați.
Pindjur este o delicioasă pastă tradițională croată, preparată din vinete coapte, ardei kapia, roșii bine coapte, usturoi și ulei de măsline. Cu o textură catifelată și o aromă intensă, acest preparat autentic aduce laolaltă simplitatea ingredientelor naturale și profunzimea gustului mediteranean.
Originar din zona Dalmației și influențat de bucătăria balcanică, pindjurul este adesea servit ca antreu, întins pe pâine proaspătă sau ca garnitură lângă fripturi, brânzeturi sau legume la grătar. Se prepară lent, prin coacerea legumelor, pentru a concentra aromele într-o pastă bogată, ușor dulceagă, cu o notă subtilă de fum.
Fie că îl păstrezi pentru iarnă în borcane sau îl savurezi proaspăt, pindjurul este o rețetă de suflet, care aduce în farfurie gustul verii croate.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Curățăm morcovii și îi dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Curățăm usturoiul și îl trecem prin presă de usturoi.
Coacem vinetele, roșiile și le curățăm de coajă, apoi la tăiem cuburi.
Coacem și ardeii și îi curățăm de casa semințelor dar și de cotor și îi tăiem julienne.
Într-o cratiță încăpătoare punem uleiul cu morcovii, usturoiul si puțină sare la călit. Gătim vreo 10 minute la foc mediu amestecând din când în când să nu se ardă.
Adăugăm roșiile tăiate cuburi cu tot cu zeamă și continuăm să gătim până scade la jumătate. Aici e momentul în care puteți alege să să le lăsați așa sau să le mixați pentru a obține o pastă. Nouă ne place așa mai grosier.
Adăugăm vinetele, ardeii copți și fierbem aproximativ 40 de minute amestecând ocazional să nu se prindă de fundul cratiței.
Dăm gust cu sare, piper, zahăr, oțet de vin alb toate acestea cu moderație la început pentru ca oricum continuam să fierbem, va scădea și va trebuie să obținem consistență similară zacuscă-i.
Sterilizam borcanele în cuptor la 200 de grade pentru 10 minute.
Turnăm în borcane, punem capacele și le punem le punem în prosoape să se răcească lent.
Noi am servit-o cu telemea grasă și o pâine croată din făină de porumb, rețeta pe care o găsiți aici sau click pe fotografie.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru multe alte rețete de dulcețuri dar și conserve pentru iarnă, găsiți în secțiunea conserve și murături sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.