Ideale ca și gustare, pogăcele sunt preferate atât de cei mici cât și de cei mari. Făcute după o rețetă ungurească, simplă pe care o poate face oricine, chiar dacă la prima vedere pare destul de complicată. O rețetă pe care o am și o fac de mai bine de 30 de ani și nu aș schimba-o cu niciuna. Aluatul e simplu, sunt fragede, încât dacă nu ar avea gust de jumări, ai spune că e un aluat franțuzesc.
Este o adevărată și savuroasă plăcere, mai ales în zilele friguroase de iarnă să simți mirosul îmbietor al pogăcelelor coapte.
La noi în zonă sunt foarte apreciate și nu cred să existe vreo familie în care să nu se facă. Ca mod de preparare, procesul tehnologic este simplu, ceea ce durează mai mult este timpul de așteptare pentru dospirea aluatului, ținutul la frigider și pentru dospit.
Ingrediente aluat – Pogăcele cu jumări și chimen
La început se pune drojdia în laptele calduț cu puțină făină, sare și zahăr. Se amestecă până se înmoaie drojdia și se lasă la crescut.
Punem făina într-un bol, facem o gaură în mijloc, adăugăm compoziția de drojdie, laptele rămas, gălbenușurile, sare și frământăm până se desprinde de pe pereții vasului. Trebuie să obținem un aluat elastic, similar celui de pâine. Lăsăm să se odihnească într-un castron uns cu ulei și acoperit cu un prosop de bucătărie pentru jumătate de oră.
Măcinăm jumările prin mașina de tocat carne cu sită fină, sau le putem pune intr-un robot de bucătărie, obținând o pastă fină și omogenă, peste care punem 2 linguri de făină, sare și piper după gust. Eu am pus o libgurită cu vârf de sare și o linguriță de piper.
Pe un plan de lucru presărat cu făină întindem aluatul sub forma dreptunghiulară la o grosime de jumătate de centimetru.
Ungem aluatul cu o treime din compoziția de jumări și împăturăm astfel: aducem partea de sus spre noi, la o treime, partea de jos o punem peste cea de sus, din stânga aducem o treime spre dreapta și partea dreaptă peste partea stânga. Punem la rece pentru 20 de minute.
Procedăm la fel și pentru a doua și a treia împăturire: întindem aluatul la jumătate de centimetru grosime, ungem cu compoziția de jumări și împăturim. Condiția esențială este ca poziția aluatului, să rămână aceeași.
Scoatem aluatul de la frigider, îl intindem din nou la o grosime de aproximativ 1 cm, decupăm cu un inel de 5-6 cm,
le punem în tăvi tapetate cu hârtie de copt, le ungem cu ou bătut și presărăm chimen. Le lăsăm să dospească.
Coacem la 200 de grade pentru 25 de minute.
Simplu, gustos și ușor picante. Acum vă las să vă apucați de treabă, nu înainte de a vă ura spor la treabă și poftă bună!