Cu siguranță Prăjitura Olimp cu ciocolată și mac va aduce multe zâmbete și reacții de woow pe fețele tuturor care îl vor degusta, vă spun asta pentru că exact așa s-a întâmplat atunci când ai mei l-au devorat.
Blat cu cacao bine însiropat, blat cu mac, cremă de ciocolată cu dulceață de lapte, un deliciu căruia nu îi poți face față tentației, este atât de bun încât este perfect balansat cu gust dulce amărui care te îmbie la încă o felie și încă una. Inspirația a venit de aici, dar cu putine modificări.
Modul de preparare este foarte ușor, trebuie doar să respecți întocmai detaliile rețetei iar rezultatul va fi unul pe măsura așteptărilor tale.
Pentru dulceața de lapte e suficient să fierbeti conservele de lapte condensat pentru minim 3 ore la foc mediu, acoperite pe tot timpul de apă.
Iar rezultatul este acesta.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru blatul cu mac – ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei:
Ingrediente pentru însiropat:
Ingrediente pentru crema de ciocolată cu dulceață de lapte – ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei:
Ingrediente pentru ganache de ciocolată cu dulceață de lapte de deasupra:
Suplimentar pentru decor:
Mod de preparare pentru blatul de cacao:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă dreptunghiulată de cuptor de 25/35 cm cu hârtie de copt.
Separăm ouăle.
Mixăm gălbenușurile cu uleiul până se omogenizează.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Încorporăm amestecul de gălbenușuri și amestecăm ușor cu o spatulă până se omogenizează.
Cernem făina amestecată cu cacaua și praful de copt în compoziția de albușuri în 2-3 tranșe și amestecăm ușor cu spatula până compoziția devine uniformă.
După prima tranșă adăugăm și cafeaua care trebuie să fie la temperatura camerei.
Turnăm în tavă și nivelăm. Dăm la cuptorul preîncălzit pentru 26-28 de minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem afară din cuptor și lăsăm să se tempereze în tava în care s-a copt, după care îndepărtăm hârtia și lăsăm să se răcească complet pe un grătar.
Mod de preparare pentru blatul cu mac:
Măcinăm macul.
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă dreptunghiulată de cuptor de 25/35 cm cu hârtie de copt.
Mixăm untul cu zahărul, sarea și extractul de vanilie până se spumează și se deschide la culoare iar zahărul este aproape topit.
Încorporăm macul măcinat și omogenizăm.
Adăugăm pe rând ouăle mixând atât cât să fie incorporate.
Adăugăm și nuca măcinată și amestecăm cu ajutorul unei sputule cât să fie compoziția omogenă. Din păcate la acest pas nu mi-a ieșit poza. Dar va trebuie musai să respectați ceea ce e scris.
Dăm la cuptor pentru 25-26 de minute, după care scoatem pe un grătar să se răcească.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată cu dulceață de lapte:
Punem smântâna la înfierbântat până ajunge în punctul de fierbere, după care o turnăm peste ciocolată, lăsăm 3 minute după care omogenizăm cu ajutorul unui tel și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Mixăm untul până se deschide la culoare, după care adăugăm în 3-4 tranșe dulceața de lapte, mixând la viteză mică și doar cât să fie incorporată.
La final adăugăm crema de ciocolată în 3 tranșe și mixăm deasemeni la viteză mică. Va ieși o cremă super aerată și delicioasă. O lăsăm la temperatura camerei până vom avea nevoie de ea.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem toate ingredientele într-un vas i amestecăm până se topește zahărul.
Asamblare Prăjitura Olimp cu ciocolată și mac
Decupăm partea de sus a blatului de cacao, astfel încât să eliminăm doar spuma de la suprafață după care îl tăiem în două părți egale.
Insiropăm cu 1/4 din cantitatea de sirop.
Turnăm jumătate din cremă și nivelăm.
Punem blatul cu mac, însiropăm cu jumătate de din cantitatea totală de sirop iar apoi cealaltă jumate de cremă și nivelăm.
Punem al doilea blat de cacao, insiropăm cu ultima parte de sirop și înfoliem cu o folie de prospețime după care dăm la rece pentru 2 ore.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată cu dulceață de lapte:
Punem smântâna la înfierbântat până ajunge în punctul de fierbere, după care o turnăm peste ciocolată, lăsăm 3 minute după care omogenizăm cu ajutorul unui tel.
Încorporăm și dulceața de lapte imediat după ce ciocolata e topită și încă călduță, omogenizăm și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei, acoperită cu o folie de prospețime.
Când ajunge la temperatura camerei o mixăm pentru 25-30 de secunde atât cât să formeze ușoare valuri. Nu o mixati mai mult că se va întări și nu va mai fi cremoasă.
Turnăm peste blatul de cacao însiropat și nivelăm după care dăm la rece pentru două ore. După acest timp poate fi tăiată și servită. Spor la treabă!
Eu am decorat-o cu biluțe de ciocolată, dar dumneavoastră puteți să o decorați după bunul plac.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.