Prăjitura Ușurică cu fructe și iaurt, din aluat fraged cu unt, este un desert delicat, echilibrat și răcoritor, perfect pentru orice ocazie. Aluatul fraged, făcut cu unt de calitate face ca baza să fie perfectă pentru orice prăjitură, sfărâmicios, ușor crocant, dar totodată fraged și aromat.
Peste acest strat fin se așază o cremă lejeră și aerată, obținută din iaurt cremos, îndulcit subtil, care adaugă prospețime și o textură catifelată. Gustul dulce-acrișor al iaurtului echilibrează perfect dulceața fructelor din compot.
Fructele, fie că sunt piersici, caise, vișine sau mix de fructe exotice, adaugă nu doar savoare, ci și un aspect viu și apetisant. La final, prăjitura poate fi decorată cu un strat fin de jeleu din sucul compotului, pentru un luciu elegant și un plus de aromă sau efectiv niște zahăr pudră.
Este un desert simplu, dar rafinat, cu un gust echilibrat între dulceață și prospețime, ideal pentru zilele călduroase sau pentru momentele în care vrei ceva ușor și savuros.
Ingrediente pentru aluatul fraged:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare pentru aluat:
Punem făina, praful de copt, zahărul pudră, sarea și amestecăm.
Adăugăm untul cuburi și frământăm până obținem consistență nisipului umed.
Încorporăm gălbenușurile și apa și frământăm rapid un aluat omogen. Nu insistați prea mult că se va dezvolta glutenul și nu va mai ieși la fel de fraged.
Punem în folie de prospețime și dăm la rece pentru jumătate de oră.
Mod de preparare pentru umplutură:
Dacă am ales fructe mai mari, le tăiem cuburi.
Într-un castron punem iaurtul, smântâna, jumătate din cantitatea de zahăr, zahărul vanilat și amidonul. Amestecăm ușor.
Batem albușurile cu praful de sare până începe să lase forme ușoare, încorporăm zahărul rămas, sucul de lămâie și mixăm până obținem o bezea fermă, lucioasă și zahărul este complet topit. Acest pas îl facem exact înainte de a turna compoziția în tavă.
Asamblare:
Tapetăm o tavă de 28/20 cm cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Împărțim aluatul astfel, 2/3 pentru fundul tăvii iar 1/3 îl punem la congelator.
Întindem cele două treimi de aluat și tapetăm fundul tăvii.
Încorporăm treptat bezeaua în compoziția de iaurt și amestecăm ușor. Nu insistați prea mult ca nu vrem să scoatem aerul încorporat în albușuri.
Turnăm peste aluatul din tavă și răzuim uniform aluatul de la congelator pe răzătoarea cu ochiuri mari deasupra.
Dăm la cuptor pentru 45-48 de minute sau până se rumenește frumos. Ne dăm seama ca e gata când începe să crape deasupra. Dar nu va faceți griji, nu este nici un fel de problemă.
Scoatem din cuptor, transferăm pe un grătar și o lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei după care o dăm la frigider pentru minim 2 ore pentru a fi tăiată cu ușurință.
Tăiem cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit cu lasă subțire, pudrăm cu zahăr și gata. Cea mai simplă, dar cea mai gustoasă și ușor de preparat. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.