Sărmăluța Uriașă

( 5 out of 5 )
Loading...
Sărmăluța Uriașă
 • -8-10 pServings+
 • 30 mTimp de preparare
 • 3:0 hTimp de gatire
 • 3:30 hGata in
Print Recipe

Sărmăluța Uriașă

Pentru că planul de acasă nu se prea potrivește cu cel din târg înloc de câteva sarmale am făcut sărmăluța Uriașă.

Sărmăluța Uriașă

Nici nu apuc să spun tot cuvântul “sarmale” și deja mi se inundă gura! Dintre tocături și aici mă refer la mâncărurile gătite cu carne tocată, aș prefera sarmale în foi de varză murată cu afumătură dar nu le refuz nici pe cele în varză dulce. Dar azi pentru că nu am găsit nici varză murată pentru sarmale iar Alex mi-a luat o varză din aia de nici salată nu prea poți să faci, am schimbat regulile și efectiv am umplut varza 🙂

Fără exagerare dar le fac de mai bine de douazeci de ani și nu as schimba această rețetă sub nici o formă! Eram în primii ani de practică și nenea Piști era Bucătarul șef de pe o tură, pe care să fiu prea și cer nu prea îl vedeam prin bucătărie, era mai mereu plecat, la magazie, la recepție, numai în bucătărie nu îl găseai. Însă când era vorba de sarmale niciodată și fără nici o excepție nu se împaturau sarmalele fără ca el să nu le dea gust. Și făceam la câteva mii în fiecare Weekend, încât la un moment când auzeam de sarmale parcă auzeam de cele mai rele lucruri. 😂😂😂

Sărmăluța Uriașă

Astăzi îmi aduc aminte cu drag și parcă aș întoarce vremea să mai stăm în jurul mesei la rulat sarmale, pentru că nu numai că lucram dar era și un moment în care ne amuzam pe seama bancurilor spuse cu accent maghiar de nenea Piști.

Pentru multe alte rețete cu carne ori preparate și multe altele, găsiți în secțiunea preparate cu carne, click aici  sau pe fotografie.

Cotlet de porc dulce acrișor cu ananas și legume

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem sărmăluța uriașă?

Ingrediente necesare:

 • 1,1 kg carne tocată de porc
 • 200 g ciolan/șunca de casă afumată
 • 200 g orez
 • 400 g ceapă
 • 200 g ardei gras roșu
 • 2,5 kg varză dulce
 • 2 legături de mărar
 • 5 g cimbru
 • 1 linguriță de boia
 • 200-250 g cârnat afumat
 • 150 g pastă de tomate

Mod de preparare pentru varză:

Punem o oală mare la foc cu vreo 2-3 litrii de apă, sare și 4-5 linguri de oțet. Apa să fie cam jumătate din oală.

Scoatem cotorul verzei afară, astfel încât să nu tăiem nimic din frunze, gaura să fie cât mai mică.

Scoatem cotorul verzei

Băgăm varza cu partea unde a fost cotorul în oală, punem un capac și lăsăm să fiarbă aproximativ 20 de minute la foc mic după care oprim focul și lăsăm varza înăuntru cu capacul pe oală. Dacă cumva nimeriți o varza nouă, reduceți timpul la 6-7 minute, pentru că este mai cruda și nu atât de fibroasă. Eu nu am găsit decât din aceea de puteai să îți spargi capul cu ea.

Bagam varza

Scoatem varza din oală și eliminăm rând pe rând foile din interior spre exterior, până ajungem la 3 straturi la varza tare sau la 4 la cea nouă. Ea va trebui să aibe ținută, adică să fie stabilă. Nu desfaceți mai multe foi pentru că se va împrăștia.

Scoatem varza din oala

Oprim 3-4 frunze din cele mai mari iar restul o tocăm mărunt.

Mod de preparare pentru umplutură:

Dizolvăm pasta de tomate in aproximativ 2 litrii de apă. Tocăm mărarul mărunt.

Curățăm și tocăm mărunt ceapa și ardeiul pe care le punem la călit în ulei cu puțină sare, până devin moi. Adăugăm cimbrul, boiaua dulce și dăm deoparte să se tempereze.

5A7E56A4-0F75-4628-BC4A-46E7D7018C0B.jpeg

Tocăm ciolanul prin mașina de carne cu ochiuri mari și amestecăm cu carnea tocată. Amestecăm toate ingredientele (carnea, orezul, ceapa, mărarul) într-un bol mare, dăm gust cu sare și piper.

6E9F6681-BBDF-4847-863B-79FE8AC034FB.jpeg

Umplem varza, închidem cu cârnații.

Umplem varza

Închidem cu Cârnații

Punem un strat de varză tocată, varza umplută, acoperim cu cele 3-4 frunze păstrate.

Punem Un strat de varza tocata

Distribuim uniform varza tocată rămasă, cotoarele de la mărar și pasta de lichidul cu pasta de tomate, care nu trebuie să depășească 3/4 din înălțimea verzei umplute.

Distribuim uniform varza tocata

Fierbem acoperit cu un capac pentru 3 ore. Înainte de a servi o lăsăm ușor să se tempereze după care o scoatem pe un platou, tăiem și sevim cu varza tocată din oală. Sa va fie de folos!
Sărmăluța Uriașă

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password