Tort cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone o reinterpretare în stil fraisier, cu o notă rafinată, elegantă și proaspătă.
Primăvara are gust de căpșuni proaspete și deserturi fine, iar acest tort este exact genul de răsfăț pe care îl asociezi cu zilele însorite și mesele festive. Inspirat de eleganța rafinată a clasicului fraisierfranțuzesc, am vrut să creez o variantă care să îmbine farmecul tradițional cu o notă contemporană, astfel s-a născut acest tort cu blat pandișpan pufos, straturi generoase de cremă de ciocolată albă cu mascarpone, și căpșuni proaspete așezate cu grijă, ca niște bijuterii comestibile.
Inspirat de clasicul tort fraisier franțuzesc, acest desert aduce o notă modernă și decadentă prin crema fină de ciocolată albă cu mascarpone, perfect echilibrată de prospețimea căpșunilor de sezon.
Blatul pufos, ușor însiropat, susține straturi generoase de cremă catifelată și căpșuni suculente, într-o armonie vizuală și gustativă.
Este tortul ideal pentru ocazii speciale, dar și pentru momentele în care vrei să te răsfeți cu ceva cu adevărat elegant și delicios.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru crema de ciocolată albă cu mascarpone:
Ingrediente pentru sirop:
Mod de preparare pentru blat:
Tapetăm fundul unei tăvi rotunde cu diametrul de 18 cm.
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade celsius.
Într-un castronel amestecăm gălbenușurile cu uleiul până obținem o textură similară a unei maioneze.
Batem albușurile cu un praf de sare până lasă ușoare valuri asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zahărul și batem in continuare până obținem o bezea ferma și lucioasă.
Adăugăm amestecul de gălbenușuri și amestecăm ușor.
Încorporăm și făina cernută în 2 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări de jos în sus până se încorporează toată făina.
Turnăm compoziția în tavă și dăm la cuptor pentru 14-15 minute sau până trece testul scobitorii.
Scoatem tava din cuptor și răsturnăm pe un grătar, îndepărtăm hârtia de copt și îl lăsăm să se răcească complet la temperatura camerei.
După ce e rece îndepărtăm și inelul, apoi îl înfoliem și îl lăsăm la rece pentru jumătate de oră.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată albă cu mascarpone:
Înfierbântăm smântâna pentru frișcă și punem ciocolata albă în ea să se topească, lăsăm ajungă la temperatura camerei după care la frigider 3 ore.
Într-un bol vom pune mascarponele, adăugăm crema de ciocolată albă și mixăm până obținem o cremă consistentă și aerată.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem toate ingredientele într-o crăticioară și fierbem 5-6 minute. Strecurăm și lăsăm să se răcească.
Asamblare:
Împărțim crema în 3 părți egale.
Curățăm căpșunile de codițe și tăiem jumătăți atât cât să facem o bordură în jurul tortului. Restul de căpșuni le tăiem felii groase de 3-4 mm.
Îndepărtăm partea superioară a blatului și îl însiropăm bine.
Punem de jur împrejurul blatului jumătățile de căpșuni cu partea tăiată pere exterior. Învelim cu o formă de acetat și strângem bine cu un inel. Cu ajutorul unui sac cu formă rotundă umplem bine găurile dintre căpșuni și blat, presând ușor să meargă cremă până la baza tăvii.
Restul de cremă din prima partea o turnăm peste blat și facem o bordură înaltă de 1 cm. Punem jumătate din căpșunile tăiate felii.
Venim cu al doilea strat de cremă pe care îl nivelăm și facem din nou o bordură de 1 cm, punem și celelalte căpșuni tăiate, acoperim cu un strat subțire de cremă iar cu restul decorăm după imaginație. Dăm la rece până a doua zi.
Eu am pus pudră de căpșuni deasupra dar puteți folosi căpșuni proaspete, pudră de Oreo, sau orice vă place.
A doua zi tăiem cu un cuțit bine ascuțit cu lama îngustă înmuiat în apă fierbinte.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.