Tort Regal cu Afine și Lămâie

( 0 out of 5 )
Loading...
Tort Regal cu Afine și Lămâie
  • 8,7 kgPortie
  • -50 pServings+
  • 3:30 hTimp de preparare
  • 1:30 hTimp de gatire
  • 5::0 hGata in
Print Recipe

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Acest Tort Regal cu Afine și Lămâie este o invitație la rafinament și echilibru, o combinație de gusturi și texturi care se completează într-un mod spectaculos.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

La bază, am ales patru blaturi de vanilie, fine și pufoase, pe care le-am însiropat cu un sirop aromatizat cu lămâie proaspătă. Astfel, fiecare felie rămâne fragedă și plină de prospețime, pregătită să susțină crema bogată din interior.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Straturile se dezvăluie pe rând, ca într-o mică poveste. Două dintre ele sunt dedicate unui mousse catifelat de afine, cu gust intens de fructe de pădure și culoare naturală, vibrantă. Este un mousse ușor, răcoritor, care aduce o notă fructată și elegantă.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Între ele, am așezat un strat surprinzător de mousse de lămâie cu mascarpone, o combinație de cremozitate și aciditate fină, care contrastează perfect cu dulceața afinelor. Este acea parte a tortului care dă energie și prospețime, făcându-l irezistibil chiar și pentru cei care nu preferă deserturile foarte dulci.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Ca element de decor, vine o cremă delicată de mascarpone cu lapte condensat, extrem de fină, aerată și ușor dulce, ce învăluie toate aromele într-un echilibru desăvârșit.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Iar finalul este unul spectaculos… tortul este glasat cu un jeleu intens de afine cu ciocolată alb. Contrastul dintre violetul fructelor și albul cremos al ciocolatei oferă un efect vizual deosebit, dar și un joc al aromelor care transformă fiecare felie într-o experiență de neuitat.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Rezultatul? Un tort sofisticat, ușor și elegant, în care vanilia, afinele și lămâia dansează împreună într-o armonie perfectă. Ideal pentru aniversări, evenimente speciale sau pur și simplu pentru cei care vor să descopere cât de frumos poate fi îmbinat gustul fructat cu finețea cremelor.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Cum facem Tort Regal cu Afine și Lămâie

Pentru blaturile de vanilie, veți face 4 blaturi a câte:

  • 6 ouă
  • 1 praf de sare
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 120 g zahăr tos
  • 150 g făină albă

Pentru mouse-ul de afine:

  • 800 ml smântână pentru frișcă din lapte de vacă
  • 150 g zahăr pudră
  • 500 g afine proaspete sau congelate
  • 200 g zahăr tos
  • zeama de la 2 lămâi medii
  • 20 g gelatină
  • 600 g iaurt grecesc cu 10% grăsime
  • 300 g afine proaspete sau congelate extra pentru adăugare în cremă

Ingrediente pentru crema de lămâie cu mascarpone:

  • 500 g smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 20 g zahăr vanilat
  • 1 linguriță extract de lămâie
  • Coajă de la 2 lămâi netratate
  • 80 g miere
  • 10 g gelatină
  • 50 ml apă rece
  • 500 g mascarpone la temperatura camerei

Ingrediente pentru crema cu care vom decora:

  • 500 g mascarpone
  • 250 g lapte condensat îndulcit pentru prăjituri
  • 1 lingură extract de lămâie

Pentru sirop:

  • 600 ml apă
  • 150 g zahăr tos
  • Sucul de la 2 lămâi

Pentru glazură de afine ciocolată albă:

  • 90 grame apă
  • 160 grame zahăr tos
  • 75 de grame smântână pentru frișcă din lapte
  • 50 grame ciocolată albă de bună calitate
  • 5 g gelatină
  • 100 g afine

Mod de preparare pentru blaturi:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

Tapetăm o tavă mare de 28/36 cm cu hârtie de copt.

Punem gălbenușurile cu uleiul și le mixăm până se emulsionează.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Batem albușurile cu un praf de sare până obținem o bezea lejeră, apoi adăugăm treptat cealaltă jumătate de cantitate de zahăr și batem în continuare până bezeaua devine fermă, lucioasă și zahărul este complet topit.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Adăugăm amestecul de gălbenușuri pentru bezea și amestecăm ușor până devine omogenă.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Încorporăm făina cernuta jn 2-3 tranșe și amestecăm ușor cu mișcări largi de sus în jos până compoziția devine omogenă.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Turnăm în tavă și dăm la cuptor pentru 15-16 minute sau până trece testul scobitorii.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Scoatem din cuptor, transferăm pe un grătar și lăsăm să se tempereze ușor, apoi îndepărtăm hârtia de copt și partea superioară a blatului(doar spuma).

Tort Regal cu Afine și Lămâie

NOTĂ: Facem 4 blaturi identice. Le puteți face pe rând sau câte 2 așa cum am făcut și eu.

Mod de prepare pentru mouse-ul de afine:

Punem gelatina la hidratat în 50 de ml de apă pentru 10 minute.

6FA03985-9D7A-4105-8D2B-F0EA877CFF75.jpeg

Afinele împreună cu zahărul și zeama de lămâie le punem într-o cratiță la fiert pe foc mic pentru 5-7 minute. Nu este nevoie să adăugați apă, vor lăsa suc suficient. Lăsați să se tempereze ușor să fie caldă dar nu fierbinte de pe foc.

D2608E8F-5B3C-45CA-8D1E-A11A05C7E500.jpeg.webp

Cu ajutorul unui blender vertical mixam afinele până obținem un piure fin.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Adăugăm gelatina hidratată și încălzită (gelatina musai trebuie să fie pusă la topit pe bain marie sau efectiv pe foc mic) cu iaurtul, care trebuie să fie la temperatura camerei, mixăm până obținem o cremă fină și omogenă. Dăm la rece amestecând la fiecare 5 minute. Când deja compoziția este rece și capătă consistența smântânii, este semn că poate fi pregătită frișca.

7DF5A48E-E7EF-449C-94D5-4B9C9E1C58BD.jpeg

Cu ajutorul unui robot de bucătărie batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, adăugăm zahărul pudră și batem in continuare până se întărește. Nu prea mult că riscați să o tăiați. 

233F03A5-A3C5-4900-835C-43998688D5C7.jpeg

Luăm o treime din cantitatea de frișcă și o adăugăm în compoziția de afine, amestecăm ușor, cât să se încorporeze și facem la fel și cu celelalte două treimi.

B2689B8D-0464-4BAA-BAD4-8D64FAED5DE5.jpeg

împărțim compoziția în 2 părți egale.

NOTĂ: Frișcă bătută doar în momentul în care montăm.

Mod de preparare pentru crema de lămâie cu mascarpone:

Punem gelatină la hidratat în apă rece.

Tort Mousseline

Pește mascarpone adăugăm zahărul pudră, mierea, extractul de vanilie sau zahărul vanilat, zahărul extractul de lămâie și amestecăm ușor până compoziția este uniformă.

Prăjitură Kinder Paradiso cu lămâie

Adăugăm și coaja de lămâie și o încorporăm în cremă.

Prăjitură Kinder Paradiso cu lămâie

Încălzim gelatina și o turnăm peste crema de mascarpone, amestecăm energic până se încorporează perfect.

Prăjitură Kinder Paradiso cu lămâie

Batem smântâna împreună cu zahărul pudră până obținem o consistență stabilă.
Tort Regal cu Afine și Lămâie

Adăugăm și smântâna și amestecăm cu ajutorul unei spatule de silicon până compoziția este perfect omogenă și lasă valuri ușoare asemeni unei creme lejere.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

NOTĂ: Gelatina o adăugăm și respectiv frișcă bătută doar în momentul în care montăm.

Mod de preparare pentru sirop:

Punem toate ingredientele într-o crăticioară și le dăm un clocot, apoi o lăsăm să se răcească complet.

Tort Vlăduț cu cremă de ciocolată și fructe de pădure

Asamblare:

De preferat este să montați într-o formă detașabilă cu foile de acetat înaltă de 15 cm.

Punem în blat, insiropăm cu 1/4 din cantitatea totală de sirop, jumătate din cantitatea de mousse de afine, jumătate din afinele extra, nivelăm astfel încât afinele să se încorporeze bine în cremă și să nu rămână la suprafață.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Punem al doilea blat, presăm ușor astfel încât să facă priza cu crema, insiropăm cu încă 1/4 din cantitatea toată de sirop, crema de lămâie cu mascarpone, nivelăm.

Punem al treilea blat, presăm ușor astfel încât să facă priza cu crema iar însiropăm, cealaltă jumătate de mousse de afine, afinele rămase și nivelăm astfel încât afinele să se înglobeze în mousse.

Punem al patrulea blat și presăm ușor, insiropăm cu siropul rămas, punem un tocător deasupra și dăm la rece până a doua zi.

Mod de preparare pentru crema de decor:

Punem toate ingredientele într-un castron și mixam un minut la viteză maximă. Mascarponele trebuie musai să fie rece.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Decorăm după imaginație, eu am l-am lăsat naked, am uns doar partea superioară și am trasat margini cu plusul cu șpriț să mă ajute la glazura de afine cu ciocolată albă. Dăm la rece.

Mod de preparare pentru glazură de afine cu ciocolată albă:

Punem afinele împreună cu sucul de lămâie, 50 g zahăr tos și fierbem 5 minute la foc mic din momentul în care a început să clocotească.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Punem gelatina la hidratat în 60 de mililitri de apă rece.

Ecler la tavă cu ciocolată vanilie și zmeură

Într-o crăticioară punem diferența de apă cu zahărul la fiert la foc mic pentru exact 2 minute din momentul în care începe să fiarbă sau până se topește zahărul.

Dăm jos de pe foc, adăugăm smântâna și amestecăm.

510CE193-0735-4668-8364-CC7521746CC8.jpeg.webp

Punem ciocolata în siropul de zahăr si omogenizăm bine.

85921A20-3245-4621-859C-FFBA42EEAE5F.jpeg

Adăugăm și gelatina hidratată și o lăsăm să se topească.

3FC027B5-BEF1-45A1-9289-C2797445B5EB.jpeg

Punem compoziția fierbinte într-un blender alături de afine. Mixăm bine până obținem o compoziție omogenă. Dacă doriți să fie perfectă o trecem prin sită. O dăm la rece până ajunge la consistență unei smântâni groase. În tot acest timp mai amestecăm în ea să nu se întărească pe margini.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Turnăm deasupra tortului și dăm încă jumătate de oră la frigider. Decorăm după imaginație sau îl putem lăsa așa. Eu am pus restul de la crema și foite de aur.

Tort Regal cu Afine și Lămâie

Spor la treabă și să vă fie de folos!

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Lost Password