La acest tort Vis de iarnă cu cacao vișine și migdale visez de foarte multă vreme și tot îmi spun că mă apuc de el. Este un desert destul de vechi care se făcea la evenimentele de prin zona Banatului și pe care ulterior o renumită cofetărie l-au adăugat în oferta lor. Într-adevăr aceste torturi sunt cu un conținut destul de ridicat de zahăr, însă sunt atât de bune, consistente și sățioase încât nu ai neaparat nevoie de o a doua felie.
Rețeta am primit-o de la prietena mea Mariana care este o adevărată specialistă într-ale cofetăriei, și care face prăjituri de când se stie, însă cu ușoare modificări am adaptat-o gustului și stilului meu.
Foi fine de doboș cu cacao, migdale și vișine, cremă de ouă fiartă pe aburi cu ciocolată albă este întruchiparea perfectă a unui desert dulce acrișor, foarte aspectuos care te duce cu gândul la prăjiturile de odinioară.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul super simplu de preparare, iar rezultatul va fi de-a dreptul spectaculos, atât din punct de vedere olfactiv cât și gustativ.
Dacă cumva ați prefera ca totul să fie alb, de la blat la cremă, puteți încerca tortul Vis de iarna cu foi de vanilie și cremă de ciocolată albă, detaliile pas cu pas ale rețetei aici sau click pe fotografie.
Alte rețete de torturi, biscuiți/fursecuri și multe alte dulciuri minunate, de dulce sau de post găsiți în secțiunea desert, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente cremă:
Mod de preparare pentru foi:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Separăm ouăle.
Punem făina cu cacaua împreună și le cernem.
Într-un castron mare vom bate albușurile cu un praf de sare, până lasă valuri la suprafața vasului.
Treptat adăugăm zahărul pudră și batem până compoziția capătă un aspect lucios.
Adăugăm gălbenușurile și uleiul în compoziția de albușuri și mixăm ușor atât cât să se încorporeze.
Cu ajutorul unei spatule de Silicon, încorporăm și făina amestecată cu cacaua și cernută cu mișcări ușoare de jos în sus.
Împărțim compoziția în 2 părți egale și le întindem pe două foi de copt de mărimea tăvii, ale mele sunt de 41/32 cm, presarăm vișinele scurse bine și fulgii de migdale și dăm la cuptor pentru 12-14 minute sau până se rumenesc ușor.
Mod de preparare pentru cremă:
Punem ouăle cu zahărul, praful de sare într-un castron pe bain marie și mixăm cu un tel sau un robot de bucătărie pană ajung la temperatura de 65 de grade Celsius, iar dacă nu aveți un termometru până când luați cu lingura și dați cu degetul, iar crema nu se unește înapoi.
Adăugăm ciocolata ruptă bucăți și lăsăm 3-4 minute după care o amestecăm până se încorporează și se omogenizează. Lăsăm să se răcească complet.
Spumăm untul
și adăugăm câte puțin din cremă amestecând cu o spatulă, până terminăm crema și obținem o cremă lucioasă și aerată. Dacă mixați prea mult, e posibil ca, crema să se taie, dar dacă se întâmplă, puneți-o înapoi pe bain marie și amestecați ușor, până își revine. Nu o lăsați prea mult că se va înmuia.
Tăiem ambele blaturi în jumătate pe lat, astfel vom obține 4 foi. Împărțim crema în 4 părți egale.
Punem un blat, o parte de crema și tot așa până se termină cu cremă.
Tăiem prăjitura astfel obținută încă o dată în jumătate și suprapunem una peste cealaltă, astfel încât să obținem un tort dreptunghiular. Decorăm cu crenguțe de rozmarin, boabe de rodie sau ce aveți la îndemână și să că placă.
Dăm la rece până a doua zi, după care putem servi.