Simplu, plăcinte țărănești la tigaie cu brânză și leurdă, așa îi spunea tanti Ani, aceștor minunății și se pot face și cu varză, cartofi sau combinate. Pot spune că toate sunt pe placul meu, indiferent de umplutură că sunt reci sau calde.
Le-am descoperit în Bihor, pentru că din câte știu eu acolo sunt la ele acasă și niciunde în țară nu se fac atât de bune ca-n Bihor. Sunt fragede, moi și și foarte gustoase, că de te apuci să mănânci nu mai știi să te oprești!
Se găsesc pe aproape orice stradă, în magazinele de patiserie, chiar și în supermarket-uri.
Rețeta este atât de simplă și rapid de făcut, încât printre altele de făcut în casă poți pune de un aluat, iar restul e floare la ureche. Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și cu siguranță vă veți bucura de cele mai bune plăcinte țărănești.
Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare:
Punem într-un castronel drojdia cu zahărul și amestecăm până obținem o pastă.
Adăugăm jumătate din cantitatea de lapte calduț, acoperim cu o folie și lăsăm la loc călduț pentru activare drojdiei.
Într-un castron mare punem făina cernută, uleiul, sarea și drojdia activată.
La început amestecăm cu o lingură de lemn sau una de silicon, iar când aceasta devine ineficientă trecem la frământatul manual.
Punem aluatul într-un castron uns cu ulei și acoperit cu o folie de prospețime și lăsăm să dospească până își dublează volumul.
Dăm telemeaua pe răzătoarea cu ochiuri mari. Tăiem leurda felii, le punem într-un castron.
Amestecăm într-un castron brânza cu leurda și o împărțim în 8 părți egale.
După dospirea aluatului, îl scoatem afară din castron și îl împărțim în 8 buc egale și le dăm forme rotunde, le acoperim cu o folie și le lăsam la odihnit pentru 15-20 de minute.
Pe un plan de lucru uns cu ulei, întindem câte o bucată de aluat cu diametrul de 12-15 cm și punem câte o parte de brânză.
Aducem marginile spre interiorul placintei și le strângem, astfel încât să se lipească.
Întoarcem cu partea strânsă în jos și întindem rotund plăcintele cu diametrul de 20 de cm.
Într-o tigaie incinsă punem câte o linguriță de ulei și coacem plăcintele la foc mediu până devin aurii-brun deschis, aproximativ 2 minute pe fiecare parte.
Spor la treabă și poftă bună!