Multe prăjituri cu brânză am mai testat și gustat și mâncat dar parcă acest cheesecake cu ricotta și cremă de lămâie este întruchiparea Perfecțiunii al unui desert cu lămâie. Fin, cremos cu arome răcoritoare, dulce-acrișor este desertul ideal și perfect pentru orice zi.
Modul de preparare este foarte simplu și nu ai nevoie decât de un castron în care pui toate ingredientele pe rând, apoi torni în tavă și dai la cuptor.
Crema de lămâie nu vine decât să completeze și să echilibreze gustul de dulce dar și vizual cu o culoare gălbuie care te îmbie de la prima vedere să mănânci.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare descris pas cu pas.
Ingrediente pentru Cheesecake:
170 g unt cu minim 80% grăsime
300 g zahăr tos
Un praf de sare
750 g ricotta
4 ouă medii sau 3 mai mari
1 linguriță extract de vanilie
Coaja răzuită de la o lămâie netratată
70 ml suc de lămâie
1/2 linguriță bicarbonat sodiu
220 g făină albă tip 000
Zahăr pudră pentru deasupra
Ingrediente pentru crema de lămâie:
3 ouă întregi
150 g zahăr tos
Coaja și zeama de la 2 lămâi netratate
120 g unt cu minim 80% grăsime
1/4 linguriță turmeric (Opțional pentru culoare)
Mod de preparare pentru cheesecake:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade celsius.
Tapetăm fundul și marginile unei tavi rotunde cu hârtie de copt de 22-24 cm diametru.
Într-un castron batem untul cu zahărul, sarea pentru vreo 5 minute până se spumează. Nu trișați că altfel nu va mai ieși cremos.
Adăugăm ricotta și mixăm atât cât să obținem o cremă fină și omogenă, nu bateți mai mult că se va tăia.
Încorporăm ouăle mixând după fiecare până se încorporează, nu mixati mai mulți că se taie.
Încorporăm coaja și zeama de lămâie, extractul de vanilie și mixăm câteva secunde.
Cernem făina și bicarbonatul în compoziție și mixăm la viteză mică atât cât să se omogenizeze.
Turnăm în tavă și dăm la cuptor pentru 50 de minute.
Scoatem tava din cuptor și lăsăm să se răcească în tava în care s-a copt după care transferăm pe un grătar să se răcească complet.
Mod de preparare pentru cremă:
Punem într-un castron termorezistent pe bain marie ouăle, coaja și zeama de lămâie, zahărul și cu ajutorul unui tel amestecăm într-una până ajunge la 70 de grade și se îngroașă. Dacă nu aveți un termometru ca să vedeți exact temperatura veți putea stii când e gata atunci când spuma de ou a dispărut iar compoziția este similară cu a unei budinci lejere. Mare atenție ca fundul castronului să nu atingă apa care fierbe, iar când s-a îngroșat dați jos castronul de pe aburi.
Turnați printr-o sită fină compoziția cât timp este fierbinte.
Adăugați untul și omogenizați. Eu am folosit blenderul vertical dar merge la fel de bine dacă amestecați energic cu telul. Puneți o folie deasupra și lăsați să se răcească.
Turnăm crema de vanilie rece sau ușor călduță peste cheesecake și nivelăm. Eu am turnat-o ușor călduță ca să curgă pe margini. Dar se poate turna și rece astfel încât să o nivelăm perfect.
Nu este nevoie să o dăm la rece pentru servit. Este suficient să ne bucurăm de el la temperatura camerei. Deasemeni și la servit scoateți cheesecake-ul de la rece cu jumătate de oră înainte. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.