Azi am făcut o Varză a la Cluj ca la buna Măriuca din Ardeal cu varză murată și carne tocată din belșug.
Deși la prima vedere pare că e o inginerie, nu este deloc, mai ales această variantă care nu are decât 4 straturi bune și gustoase.
Varză călită în untură de porc la foc molcom alături de carnea tocată de porc îmbunătățită cu condimente și gătită lent nu fac decât ca acest preparat să fie unul spectaculos.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente:
Ingrediente pentru gratinat:
Mod de preparare:
Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o călim în jumătate din cantitatea de untură cu puțină sare până se înmoaie bine.
Adăugăm carnea tocată și amestecăm într-una până începe să se desprindă, una de cealaltă. Continuam să gătim la foc mic până este bună de mâncat.
Adăugăm boiaua, sare, piper, și oprim focul.
Într-o oală încăpătoare punem varză murată la călit în diferența de untură rămasă până se înmoaie bine și este gătită. Dacă este necesar spălăm varza de excesul de sare și de acreala. Aici fiecare în funcție de cum îi place.
La final adăugăm cimbru, sare și piper.
Fierbem orezul de 90% în apă cu sare, apoi îl strecurăm.
Asamblare:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de cuptor cu ulei și pesmet.
Punem un strat de varză, orezul,
carnea
și apoi încă un strat de varză.
Presăm bine după fiecare strat. Ar trebui ca atunci când presăm să avem puțin lichid. Dacă nu avem putem turna o cană de apă deasupra ultimului strat de varză și nivelăm bine.
Omogenizăm ouăle cu smântână și puțină sare.
Turnăm peste varză și dăm la cuptor pentru o oră, apoi scoteam tava din cuptor și o lăsăm să se tempereze vreo 15 minute după care o putem tăia și servi.
Spor la treabă și poftă bună!
Pentru multe alte rețete cu carne ori preparate și multe altele, găsiți în secțiunea preparate cu carne, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.