Varză a la Cluj ca la buna Măriuca

( 4.7 out of 5 )
Loading...
Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca
  • -12-14 pServings+
  • 40 mTimp de preparare
  • 1:30 hTimp de gatire
  • 2:10 hGata in
Print Recipe

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Azi am făcut o Varză a la Cluj ca la buna Măriuca din Ardeal cu varză murată și carne tocată din belșug.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Deși la prima vedere pare că e o inginerie, nu este deloc, mai ales această variantă care nu are decât 4 straturi bune și gustoase.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Varză călită în untură de porc la foc molcom alături de carnea tocată de porc îmbunătățită cu condimente și gătită lent nu fac decât ca acest preparat să fie unul spectaculos.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Cum facem Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Ingrediente:

  • 2,5 kg varză murată
  • 1,5 kg carne tocată de porc
  • 4-5 cepe
  • 200 g orez
  • 2 linguri boia dulce
  • 1 lingură bună de cimbru
  • 100 g untură de porc
  • Sare și piper după gust

Ingrediente pentru gratinat:

  • 700 g smântână fermentată cu 25% grăsime
  • 3 ouă
  • Sare după gust

Mod de preparare:

Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o călim în jumătate din cantitatea de untură cu puțină sare până se înmoaie bine.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Adăugăm carnea tocată și amestecăm într-una până începe să se desprindă, una de cealaltă. Continuam să gătim la foc mic până este bună de mâncat.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Adăugăm boiaua, sare, piper, și oprim focul.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Într-o oală încăpătoare punem varză murată la călit în diferența de untură rămasă până se înmoaie bine și este gătită. Dacă este necesar spălăm varza de excesul de sare și de acreala. Aici fiecare în funcție de cum îi place.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

La final adăugăm cimbru, sare și piper.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Fierbem orezul de 90% în apă cu sare, apoi îl strecurăm.

Asamblare:

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.

Tapetăm o tavă de cuptor cu ulei și pesmet.

Punem un strat de varză, orezul,

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

carnea

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca
și apoi încă un strat de varză.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Presăm bine după fiecare strat. Ar trebui ca atunci când presăm să avem puțin lichid. Dacă nu avem putem turna o cană de apă deasupra ultimului strat de varză și nivelăm bine.

Omogenizăm ouăle cu smântână și puțină sare.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Turnăm peste varză și dăm la cuptor pentru o oră, apoi scoteam tava din cuptor și o lăsăm să se tempereze vreo 15 minute după care o putem tăia și servi.

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Spor la treabă și poftă bună!

Varză a la Cluj Ca la buna Măriuca

Pentru multe alte rețete cu carne ori preparate și multe altele, găsiți în secțiunea preparate cu carne, click aici  sau pe fotografie.

E6A1C69A-241F-4380-BDED-59BB4F6938A2.jpeg.webp

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password