Căciuli rusești – Butoiașe sunt un desert spectaculos și savuros, care atrage atenția prin aspectul său deosebit și combinația de texturi și arome. Aceste prăjituri individuale, rotunde și elegante, sunt formate din straturi fragede de blat pufos cu cacao, alături de o umplutură bogată de cremă fină cu vanilie, dar poate varia de la vanilie până la ciocolată sau alte arome clasice.
Specificul acestui desert este glazura de ciocolată care îmbracă partea superioară a prăjiturii, oferind un contrast delicios între dulceața cremei și gustul intens al ciocolatei. Marginile sunt ornate cu fulgi de cocos sau nucă măcinată, care adaugă o notă crocantă și un aspect sofisticat.
Aspectul lor inconfundabil, asemănător unor mici căciuli, face din acest desert o alegere perfectă pentru mesele festive, aducând un strop de eleganță și tradiție în orice ocazie specială.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Cum facem Căciuli rusești – Butoiașe
Ingrediente pentru blatul de cacao:
Ingrediente pentru cremă de vanilie cu unt și ciocolată albă:
Ingrediente pentru barotat și topping:
Mod de preparare pentru cremă:
Dizolvăm amidonul în 100 ml de lapte.
Punem 400 ml de lapte cu zahărul, praful de sare și păstaia de vanilie la fiert.
Când laptele ajunge în punctul de fierbere, oprim focul și adăugăm amidonul dizolvat. Amestecăm și pornim din nou focul pe minim, amestecând în continuare până se îngroașă și dă primele clocote.
Oprim focul, adăugăm untul și ciocolata. Le încorporăm și amestecăm bine până se omogenizează compoziția.
Acoperim direct suprafața cremei cu o folie și lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Mixăm cu ajutorul unui robot de bucătărie pentru vreo două minute sau cat este nevoie să se spumeze ușor și să devină lucioasă. O dăm la rece.
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de 30/40 cm cu hârtie de copt.
Separăm ouăle.
Într-un castron amestecăm cacaua, făina și praful de copt.
Omogenizăm gălbenușurile cu uleiul, apa și le dăm deoparte.
Batem albușurile cu un praf de sare până se formează o bezea ca o zăpadă moale. Adăugăm treptat zahărul și mixăm până bezeaua e lucioasă iar zahărul complet topit.
Adăugăm compoziția de gălbenușuri și mixăm atât cat să se încorporeze.
Cernem amestecul de făină în 2-3 tranșe și cu ajutorul unei spatule amestecăm cu mișcări largi de sus în jos până toate ingredientele uscate sunt încorporate.
Turnăm în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru 15-16 minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult că se va usca blatul.
Scoatem din cuptor și transferăm doar blatul pe un grătar și lăsăm să se răcească complet.
După răcire îndepărtăm partea superioară a blatului(doar spuma)
Asamblare:
Cu ajutorul unei forme rotunde ascuțite decupăm cercuri cu dimensiunea de 4 cm diametru.
Umplem jumătate de cercuri cu cremă de vanilie, punem celelalte peste, presăm ușor și ungem și marginile exterioare, apoi tăvălim prin nucă de cocos.
Topim ciocolata pe bain marie cu 5 linguri de ulei.
Turnăm ciocolata temperată într-un sac cu șpriț cu formă rotundă mică și turnăm deasupra căciulilor rusești.
Cam asta fu, spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.