Căciuli rusești – Butoiașe

( 5 out of 5 )
Loading...
Căciuli rusești - Butoiașe
  • -30 pServings+
  • 40 mTimp de preparare
  • 25 mTimp de gatire
  • 1:05 hGata in
Print Recipe

Căciuli rusești – Butoiașe

Căciuli rusești – Butoiașe sunt un desert spectaculos și savuros, care atrage atenția prin aspectul său deosebit și combinația de texturi și arome. Aceste prăjituri individuale, rotunde și elegante, sunt formate din straturi fragede de blat pufos cu cacao, alături de o umplutură bogată de cremă fină cu vanilie, dar poate varia de la vanilie până la ciocolată sau alte arome clasice.

Căciuli rusești - Butoiașe

Specificul acestui desert este glazura de ciocolată care îmbracă partea superioară a prăjiturii, oferind un contrast delicios între dulceața cremei și gustul intens al ciocolatei. Marginile sunt ornate cu fulgi de cocos sau nucă măcinată, care adaugă o notă crocantă și un aspect sofisticat.

Căciuli rusești - Butoiașe

Aspectul lor inconfundabil, asemănător unor mici căciuli, face din acest desert o alegere perfectă pentru mesele festive, aducând un strop de eleganță și tradiție în orice ocazie specială.

Căciuli rusești - Butoiașe

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Căciuli rusești - Butoiașe

Cum facem Căciuli rusești – Butoiașe

Ingrediente pentru blatul de cacao:

  • 6 ouă întregi
  • 180 g zahăr tos
  • 180 g făină albă tip 000
  • 40 g cacao de bună calitate
  • 5 g  praf de copt
  • 60 ml ulei floarea soarelui
  • 5 linguri de apă rece

Ingrediente pentru cremă de vanilie cu unt și ciocolată albă:

  • 500 ml lapte  cu 3,5% grăsime
  • 100 g zahăr tos
  • 1 păstaie de vanilie
  • 80 g amidon alimentar din porumb
  • 60 g ciocolată albă cu conținut ridicat de unt de cacao
  • 130 g unt cu 80% grăsime

Ingrediente pentru barotat și topping:

  • 100 g cocos
  • 100 g ciocolată neagră cu 55-60% conținut de cacao
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui

Mod de preparare pentru cremă:

Dizolvăm amidonul în 100 ml de lapte.

Căciuli rusești - Butoiașe

Punem 400 ml de lapte cu zahărul, praful de sare și păstaia de vanilie la fiert.

Căciuli rusești - Butoiașe

Când laptele ajunge în punctul de fierbere, oprim focul și adăugăm amidonul dizolvat. Amestecăm și pornim din nou focul pe minim, amestecând în continuare până se îngroașă și dă primele clocote.

Căciuli rusești - Butoiașe

Oprim focul, adăugăm untul și ciocolata. Le încorporăm și amestecăm bine până se omogenizează compoziția.

Căciuli rusești - Butoiașe

Acoperim direct suprafața cremei cu o folie și lăsăm să ajungă la temperatura camerei.

Căciuli rusești - Butoiașe

Mixăm cu ajutorul unui robot de bucătărie pentru vreo două minute sau cat este nevoie să se spumeze ușor și să devină lucioasă. O dăm la rece.

Căciuli rusești - Butoiașe

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.

Tapetăm o tavă de 30/40 cm cu hârtie de copt.

Separăm ouăle.

Într-un castron amestecăm cacaua, făina și praful de copt.

Căciuli rusești - Butoiașe

Omogenizăm gălbenușurile cu uleiul, apa și le dăm deoparte.

Căciuli rusești - Butoiașe

Batem albușurile cu un praf de sare până se formează o bezea ca o zăpadă moale. Adăugăm treptat zahărul și mixăm până bezeaua e lucioasă iar zahărul complet topit.

Căciuli rusești - Butoiașe

Adăugăm compoziția de gălbenușuri și mixăm atât cat să se încorporeze.

Căciuli rusești - Butoiașe

Cernem amestecul de făină în 2-3 tranșe și cu ajutorul unei spatule amestecăm cu mișcări largi de sus în jos până toate ingredientele uscate sunt încorporate.

Căciuli rusești - Butoiașe

Turnăm în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru 15-16 minute sau până trece testul scobitorii. Nu coaceți mai mult că se va usca blatul. 

Căciuli rusești - Butoiașe

Scoatem din cuptor și transferăm doar blatul pe un grătar și lăsăm să se răcească complet.

După răcire îndepărtăm partea superioară a blatului(doar spuma)

Căciuli rusești - Butoiașe

Asamblare:

Cu ajutorul unei forme rotunde ascuțite decupăm cercuri cu dimensiunea de 4 cm diametru.

Căciuli rusești - Butoiașe

Umplem jumătate de cercuri cu cremă de vanilie, punem celelalte peste, presăm ușor și ungem și marginile exterioare, apoi tăvălim prin nucă de cocos.

Căciuli rusești - Butoiașe

Topim ciocolata pe bain marie cu 5 linguri de ulei.

Praline Mozart
Turnăm ciocolata temperată într-un sac cu șpriț cu formă rotundă mică și turnăm deasupra căciulilor rusești.

Căciuli rusești - Butoiașe

Cam asta fu, spor la treabă și poftă bună!

Căciuli rusești - Butoiașe

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password