Bun găsit! Acest aluat fraged cu unt este atât de bun și de versatil, încât este aluatul pe care îl folosesc pentru mai toate plăcintele, o rețetă simplă și ușor de făcut.
Necesita doar să respecți pașii cu strictețe și să nu frămânți prea mult, pentru a nu dezvolta glutenul, nu de alta, dar nu va mai fi fraged, ci tare.
Rămâneți alături pentru lista ingredinetelor, dar și modul de preparare și cu siguranță îl veți folosi la multe plăcinte, tarte, sărățele, colțunași și multe altele.
L-am folosit pentru placinta cu mere și scorțișoară, rețeta o găsești aici:
Pentru plăcintă cu brânză și stafide, reteta o găsești aici:
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Cântărim și cernem făina într-un castron, adăugăm untul tăiat cubulețe și lăsăm la rece în frigider pentru jumătate de oră.
Pregătim ingredientele umede într-un alt castron punem smântâna, ouăle și le punem la frigider.
După ce a trecut timpul de jumătate de oră scoatem castronul cu făina și untul, și presăm bucățelele de unt cu vârful degetelor astfel încât să obținem “foi” subțiri de unt.
Adăugăm ingredientele umede, zahărul vanilat și sare și le încorporăm ușor. Îl dăm din nou la rece.
Cam așa ar trebui să arate.
Pentru plăcintă împărțim aluatul în două, intindem pe un plan de lucru presărat cu făină prima foaie de mărimea tăvii. După cum puteți vedea au rămas bucăți de unt și așa trebuie să rămână, asta nu e nici o problemă, pentru că îl va face să fie fraged. Îl punem într-o tavă, punem compoziția și o distribuim uniform, iar deasupra cealaltă jumătate de aluat întinsă la aceeași dimensiune. Împingem cu furculița din loc in loc și coacem pentru 45-50 de minute la 180 de grade și prinde o culoare rumenie. Mare atenție, trebuie lucrat rapid cu acest aluat și să fie cât mai răcoare în încăpere.
Pentru sărățele întindem aluatul cu o grosime de 5-6 milimetrii, porționăm, ungem cu ou, presaram telemea sau semințe și coacem 20-25 de minute la 180 de grade.
Simplu, nu-i așa?! Dar acum vă las că vorba multă strică :)) Nu înainte de a vă ura spor la treabă și poftă bună!