Baigli cu mac și vișine este un delicios desert tradițional unguresc, perfect pentru a fi savurat alături de cei dragi în orice moment al anului.
Este compus dintr-un aluat fraged și umplut cu o umplutură bogată de mac măcinat și vișine dulci și aromate. Aluatul este întins subțire, iar umplutura este distribuită uniform pe suprafața acestuia alături de vișine proaspete sau congelate scurse bine înainte, apoi rulat strâns într-o formă de baton.
Baigliul este apoi copt până când devine aurie și crocantă la suprafață. Rezultatul final este un desert cu un gust delicios și o textură perfect echilibrată între crocant și moale, care îmbină în mod armonios aciditatea vișinelor cu aroma distinctivă a macului. Este adesea servit la ocazii speciale sau în timpul sărbătorilor, fiind apreciat deopotrivă de adulți și copii.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Pentru uns:
Mod de preparare pentru umplutură:
Punem laptele cu zahărul la fiert, când dă în clocot adăugăm macul măcinat și fierbem la foc mic pentru 7-8 minute amestecând din când în când să nu se prindă.
Luăm de pe foc și-l lăsăm să se tempereze, apoi adăugăm pesmetul și amestecăm b în e să se omogenizeze.
Punem vișinele la scurs într-o sită să se scurgă bine.
Mod de preparare pentru aluat:
Tapetăm o tavă mare de cuptor cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Punem într-un castron laptele, zahărul, drojdia, uleiul și amestecăm cu un tel până se omogenizează.
Adăugăm sarea și făina și amestecăm la început cu un tel apoi frământăm rapid un aluat neted, elastic și ușor manevrabil.
Împărțim aluatul în 3 părți egale, dăm forma bilelor și îl lăsăm să dospească pentru 20 de minute.
Întindem fiecare bilă sub formă de dreptunghi cu dimensiunea de 35/25 cm. Întindem o treime din mac peste fiecare aluat lăsând două degete neacoperit. Distribuim o treime din vișine și rulăm dar nu foarte strâns.
Lăsăm să dospească pentru 20 de minute la loc călduț apoi le ungem cu ou bătut și le dăm la cuptor pentru 40 de minute.
Scoatem pe un grătar și le acoperim cu un prosop de bucătărie până se răcesc complet.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.