Baigli cu umplutură generoasă de mac este o delicatesă tradițională ungurească care te va cuceri cu aroma sa bogată și gustul său reconfortant. Fiecare felie este o călătorie gustativă prin tradiția și savoarea bucătăriei maghiare și nu numai.
Pregătit cu migală și pasiune, baigliul își dezvăluie secretele atunci când îi desfaci aroma inconfundabilă a macului umplând încăperea. Aluatul moale și pufos învăluie cu grijă umplutura generoasă de mac, creând o simfonie perfectă de texturi și gusturi.
Umplutura de mac, pregătită cu atenție și îmbinată cu mirodenii delicate, aduce un gust dulce și ușor acrișor, completat de culoarea splendidă. Baigliul devine astfel o explozie de arome și o încântare pentru papilele gustative, fiind o alegere perfectă pentru orice moment de răsfăț culinar.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru compoziția de mac
Pentru uns:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă mare de cuptor cu hârtie de copt.
Cernem făina într-un castron, adăugăm laptele călduț, drojdia și zahărul. Amestecăm ușor atât cat să se hidrateze drojdia și lăsăm să se activeze pentru aproximativ 7-10 minute.
Adăugăm uleiul, sarea, coaja de lămâie și amestecăm cu o spatulă de silicon până aceasta devine ineficientă apoi trecem la frământatul manual pentru încă 7-10 minute. Ar trebui să iasă un aluat destul de consistent.
Punem aluatul într-un castron uns cu ulei, îl acoperim cu o folie de prospețime și îl lăsăm la dospit până își dublează volumul.
Mod de preparare pentru mac:
Punem macul într-un robot de bucătărie și îl măcinăm. Dacă nu aveți robot, la mașina de cafea sau cea de mac.
Punem laptele la înfierbântat cu zahărul, zahărul vanilat sau extractul de vanilie și un praf de sare, iar când da în clocot turnăm macul peste și fierbem 4-5 minute la foc mic astfel încât să obținem o pastă omogenă.
Când se mai temperează adăugăm și coaja de lămâie. Dăm deoparte să se răcească și să ajungă la temperatura camerei.
Asamblare:
Împărțim aluatul în două părți egale și întindem fiecare bucată de aluat cu o lungime de 45 cm și o lățime de 35 cm.
Întindem jumătate din compoziția de mac pe fiecare foaie, rulăm nu foarte strâns și punem sub formă de semilună în tavă. Crestăm din loc în loc.
Lăsăm să dospească încă 25-30 de minute, ungem cu ou bătut și dăm la cuptor pentru 20’de minute la 200, apoi reducem temperatura la 180 și mai coacem încă 5-6 minute.
Lăsăm să se tempereze pentru 10 minute în tavă în care s-a copt, apoi transferăm pe un grătar și lăsăm să se răcească complet.
Simplu, rapid, bun și gustos. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.