Într-un final m-am încumetat și eu sa fac Cozonac însiropat cu vinars fără frământare cu nucă care sincer mă cam punea pe gânduri că nu ar fi fost la fel de buni ca și cei tradiționali.
Ingredientele sunt aproximativ aceleași doar că diferă cantitățile și bineînțeles modul de preparare. Practic toate ingredientele pentru aluat se amestecă cu o spatulă sau o lingură de lemn, se lasă la dospit pentru mai mult timp la rece, după care se prelucrează.
Rezultatul a fost de-a dreptul uimitor de bun, chiar spectaculos aș spune, se desface pale-pale, este auriu și umplutura generoasă aromată cu coajă de lămâie și rom.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor s-ar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru cozonac:
Ingrediente pentru umplutură:
Ingrediente pentru îmbătat:
Mod de preparare pentru aluat:
Cernem făina într-un castron.
Dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici lămâia.
Într-o crăticioară punem laptele, untul, zahărul, zahărul vanilat și sarea. Încălzim ușor atât cât să se topească untul și apoi lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Adaugăm peste făină compoziția de lapte, gălbenușurile și drojdia. Amestecăm cu o spatulă, atât cât să se încorporeze și aluatul să fie omogen.
Punem o folie peste castron și dăm la rece. Până ce aluatul ajunge la temperatura frigiderului, mai amestecăm aluatul de 3-4 ori. Apoi lăsăm acoperit cu folie pentru 10-12 de ore la frigider fără a mai umbla la el.
Mod de preparare pentru umplutura de nucă:
Dăm lămâia pe răzătoarea cu ochiuri mici.
Cernem cacaua.
Punem albușurile împreună cu nuca, cacaua, vinarsul, coaja de lămâie, romul, zahărul pudră, praful de sare într-un castron și omogenizăm.
Asamblare:
După trecerea timpului de stat la frigider al aluatului, îl împărțim în 2 părți egale.
Întindem fiecare parte de aluat cu o dimensiune de 25/25 cm și distribuim pe fiecare bucată de aluat câte jumătate din compoziția de nucă, așa cum se vede în fotografie.
Rulăm strâns două batoane care le răsucim astfel încât ultima parte a aluatului rulat să fie jos. Pudrăm cu făină o planșă și dăm la congelator pentru o oră. (În fotografie sunt 4 pentru că am făcut porție dublă, ceea ce vă recomand și dumneavoastră)
Scoatem de la congelator, tăiem fiecare bucată în două părți egale pe lung și răsucim cu umplutura în sus, exact ca în fotografia de mai jos.
Punem fiecare rulou în tăvi tapetate cu hârtie de copt cu dimensiunea de 8/24 cm și lăsăm să dospească tot la rece, acoperiți cu o folie pentru aproximativ 8 ore sau cât este nevoie pentru a-și dubla volumul. Musai trebuie să fie ferit de curenții de aer.
Înfierbântăm o oală cu apă si o punem în cuptor până se aburește bine, apoi băgăm cozonacii cu oala în cuptor pentru 30 de minute.
Scoatem cozonacii afară și preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius, după care îi băgăm din nou la cuptor pentru 46 de minute. Dacă faceți porție dublă lăsați 7-10 minute în plus.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem apa cu zahărul la foc mic până se topește complet zahărul.
Dăm jos de pe foc, lăsăm să se tempereze pentru 15 minute după care adăugăm vinarsul, extractul de vanilie, acoperim cu un capac și lăsăm să se răcească complet.
După trecerea timpului de coacere, scoatem cozonacii pe un grătar și îi lăsăm să se răcească pentru 6-7 minute.
Turnăm siropul într-o caserolă si îmbătăm cozonacii câte 15 secunde pe fiecare parte. Apoi îi punem înapoi în tăvile în care s-au copt si îi lăsăm să se răcească complet.
Foarte simplu, dar mult de așteptat, însă acest cozonac însiropat fără frământare cu nucă merită fiecare secundă
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Pregătiţi şi un sirop din 600 de grame de zahăr cu 200 grame de apă. Luaţi-l de pe foc când tot zahărul s-a dizolvat şi rezistaţi tentaţiei de a amesteca în el. Lăsaţi-l să se răcească puţin şi îmbălsămaţi-l cu 200 de grame de vinars şi un baton de vanilie dacă vă e la îndemână. Acoperiţi-l şi păstraţi-l pentru mai târziu.
10-15 secunde pe fiecare parte