Găluște pufoase cu prune din aluat dospit la tigaie – Gomboți cu prune

( 4 out of 5 )
Loading...
  • -12 pServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 15 mTimp de gatire
  • 45 mGata in
Print Recipe

Găluște  pufoase cu prune din aluat dospit la tigaie – Gomboți cu prune

 

Bun găsit dragii mei!

Zilele trecute, am fost la un eveniment și a trebuit să vorbesc despre buflelele pe varză, un preparat al etniei germane, pe care l-am întâlnit la festivalul concurs “Lada cu zestre”.

Seara în timp ce îmi exersa speachul, m-am gândit cum ar fi să încerc să fac ceva oarecum asemănător, dar dulce. Așa că a doua zi m-am pus pe treabă si am făcut un aluat dulce de data asta pe care l-am lăsat la dospit, l-am umplut cu jumătăți de prune, l-am fiert în tigaie sub capac și l-am servit cu sos de vanilie.

Deși le-am făcut la tigaie sunt convins că s-ar putea face și la cuptor, nu am încercat dar următoarele le voi face! 

Aș putea spune că pe lângă simplitatea ingredientelor dar ai a modului de preparare, a ieșit unul din cele mai bune deserturi pe care le-am făcut în ultima vreme. Așadar Rămâneți alături pentru a consulta lista ingredientelor și modul de preparare.

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină albă
  • 10 g drojdie proaspătă
  • 250-280 ml lapte în funcție de calitatea făinii
  • 50 g unt
  • 2 gălbenușuri
  • 1 praf de sare

Ingrediente pentru umplut gogoșile:

  • 6 prune mai măricele sau 12 mai mici
  • 2 linguri de zahăr tos
  • 1 lingură de scorțișoară măcinată

Ingrediente pentru panko crocant:

  • 50 g panko sau pesmet
  • 25 g unt
  • 2 linguri cu vârf de zahăr pudră
  • 1 linguriță de scorțișoară

Ingrediente pentru fiert găluștele: 

  • 300 ml apă împărțită în 2 pentru fiecare tură
  • 30 g unt împărțit în 2 pentru fiecare tură
  • un praf de sare pentru fiecare tigaie

Sos de vanilie penttu servit, rețeta aici sau click pe fotografie.

 

Mod de preparare aluat:

Punem laptele cu untul și zahărul la încălzit până se topește untul, nu trebuie să fierbem, atât cât să putem tine degetul în el fără să ne ardă. Adăugăm drojdia și o lăsăm 15 minute să se activeze.

Într-un bol încăpător sau într-un robot de bucătărie  punem făina, praful de sare, adăugăm compoziția cu drojdia și gălbenușurile. Frământăm până obținem un aluat elastic și omogen. Lăsăm aluatul la dospit, acoperit cu o folie alimentară, aproximativ o oră și jumătate sau până își dublează volumul. Nu va crește foarte repede, datorită cantității mici de drojdie, însă nu e recomandat să puneți mai multă, trebuie doar să aveți puțină răbdare.

În timp ce aluatul stă la dospit, facem sosul de vanilie, detalii aici:

Mod de preparare pentru panko sau pesmet:

Încă mai avem timp să prajim panko-ul sau pesmetul în unt, până prinde o culoare aurie, dăm deoparte să se tempereze. Când s-a temperat adăugăm zahărul pudră, scorțișoara și omogenizăm.

Acum că aluatul și-a dublat volumul, impartim aluatul în 12 buc egale și-l modelăm ca pentru chifle.

Umplem fiecare bucată de aluat cu o jumătate de prună și în mijlocul fiecărei prune punem zahărul tos amestecat cu scorțișoara. Aducem marginile exterioare spre mijloc, strângem bine astfel încât aluatul să facă priză și să se lipească bine.

Punem găluștele astfel obținute pe o tavă, cu imbinătura în jos, o acoperim cu folie alimentară și mai lăsăm la dospit 20-25 de minute.

Într-o tigaie adâncă cu fundul gros punem 150 de mililitri de apă la fiert cu un praf de sare, când apa fierbe distribuim câte 6 bucăți în tigaie și acoperim. Fierbem la foc mic până se evaporă aproape tot lichidul, moment în care ungem găluștele cu unt. Dăm deoparte și repetăm aceeași operație și cu următoarele.

Scoatem afară găluștele cu ajutorul unei spatule de silicon, presarăm panko și servim cu sos de vanilie. Simple, dar cu un gust extraordinar!

Spor la treabă și poftă bună!

Tips & variations

  • Diametru tigaie: 22-24 cm

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password