Haioș cu magiun de prune – Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească

( 3.6 out of 5 )
Loading...
Haioș cu magiun de prune - Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească
  • -60 bucServings+
  • 2:0 hTimp de preparare
  • 1:20 hTimp de gatire
  • 3:20 hGata in
Print Recipe

Haioș cu magiun de prune – Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească

Cine nu iubește aceste prăjiturici delicioase, Haioș cu magiun de prune – Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească care au fost întotdeauna bucuria sărbătorilor de iarnă?

Haioș cu magiun de prune - Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească

Când vine vorba de haioș, prima lucru care îmi vine în gând e tanti Florica, cea de la care am învățat o droaie de rețete pe care le fac și acum și pe care le țin minte pe de rost. Le fac și în ziua de azi, fără a mai căuta în caietul cu rețete.
Haioș cu magiun de prune - Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească

Îmi aduc aminte că venea de la tăiatul porcului și îmi spunea “iar avem untură mare să facem haioșe și foi de crempită pentru Crăciun” Uneori tăia 2 porci, alteori mai primea de la vecini de prin sat și aducea îndeajuns cât să ne facem câte o porție și înainte de sărbători.
Haioș cu magiun de prune - Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească

Haioș este un produs specific unguresc, care se face cu precădere în zona Banatului și a Ardeaului, în perioada rece, după tăiatul porcilor. Aș putea spune ca concurează liniștit cu foitajul franțuzesc, diferența fiind că cel unguresc se face cu untură iar cel franțuzesc cu unt. 

Haioș cu magiun de prune - Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească

Împăturirea aluatului se face ca la pogacelele cu jumari 

sau cele cu cașcaval rețeta în format video 

Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.

Haioș cu magiun de prune - Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească

Cum se faci haioș cu magiun de prune – Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească? 

Ingrediente necesare:

  • 1 kg făină albă
  • 3 gălbenușuri
  • 3 linguri de oțet de 9 grade
  • 3 ulei de floarea soarelui
  • 500-550 ml apă în funcție de calitatea făinii
  • 600 g osânză fără pielițe
  • 1 lingură rasă de sare
  • 400 g magiun de prune
  • Zahăr pudră pentru pudrat

Mod de preparare Haioș cu magiun de prune, rețetă tradițională ungurească 

Pentru început ne vom ocupa de osanză pe care o dăm prin mașina de tocat carne cu ochiuri mici, sau de două ori prin cea cu ochiuri mari, dacă nu avem sită mică. Dar dacă nu avem mașină de tocat carne, ce ne facem?! Nici o problemă, punem osânza într-un robot de Bucătărie, așa cum am făcut și eu și o facem pastă. 

După ce am tocat osânza sau după caz trecută prin robot, adăugăm 3 linguri de făină din cantitatea totală și o omogenizăm bine. O dăm deoparte la temperatura camerei. Neaparat pentru că ea trebuie să fie moale și ușor de întins. 

Frecăm gălbenușurile cu sarea.

Într-un castron mare vom pune făina în care facem o adâncitură și adăugăm apa, uleiul, oțetul și gălbenușurile. Frământăm bine până obținem un aluat elastic și compact. Îl lăsăm deoparte la odihnit jumătate de oră. 

 

Întindem aluatul pe un plan de lucru presărat cu făină și îl intindem sub formă dreptunghiulară la 0,5 cm grosime. 

Ungem cu o treime din cantitatea de osanză toată suprafața aluatului. 

Împaturăm astfel: luăm prima parte de sus și o aducem spre cea de jos cam la o treime. Venim cu partea de jos și o ducem peste cea pe care am adus-o de sus. Aducem din stânga spre dreapta la o treime și venim cu cea din dreapta peste cea pe care am adus-o din stanga. Dăm la rece pentru jumătate de oră. Îi facem un semn în partea de jos cu degetul și obligatoriu pentru următoarea împăturire îl vom pune exact în poziția rămasă.

Scoatem de la frigider și repetăm operația încă de două ori. 

Întindem aluatul la 0,5 cm grosime și tăiem cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit marginile pentru a se desface foile cât mai frumos. 

Tăiem dreptunghiuri de 6/9 cm sau 4/6 dacă le dorim mai mici sau pătrate de 6/6 cm pe care le îndoim pe diagonală. Le umplem cu magiun de prune.

Le dăm la cuptor pentru 25 de minute la 180 de grade sau până se rumenesc ușor. 

Haioș cu magiun de prune - Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească

Imediat scoase din cuptor le dăm prin zahăr pudră. 

Din același aluat puteți face foi pentru cremeș, sărățele, spirale și multe altele. La cât este de versatil acest aluat își merită orice efort! Dar nu vă mai rețin, vă urez spor la treabă și poftă bună! 

Haioș cu magiun de prune - Schmerkipferl – Hajas kifli, rețetă tradițională ungurească

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Comments (2)

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password