Mucenici moldovenești cu miere și nucă, un deliciu simplu și ușor de făcut.
Sunt variante diferite ale aluatului pentru mucenici, însă modul de rulare și împăturire este aproximativ același pentru oricare din variante.
Se fac din ingrediente simple asemeni cozonacului, fragezi și aromați, până și gustul seamănă, doar că sunt ușor însiropați și nuca este presărată din belșug deasupra.
Nu i-am mai făcut tare de multă vreme, dar astăzi deși încă suntem destul de departe de praznicul sărbătorii, i-am mâncat cu atâta plăcere alături de o cană de lapte fierbinte chiar înainte de a merge la culcare.
Sărbătoarea creștină a celor 40 de Mucenici este sărbătorită pe 9 Martie și se suprapune cu începerea noul an agricol.
Așadar vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului simplu de preparare iar rezultatul va fi de-a dreptul spectaculos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru aluat:
Ingredinete pentru uns înainte de copt:
Ingrediente pentru sirop și uns mucenicii:
Mod de preparare:
Într-un ibric punem laptele calduț cu zahărul și drojdia la activat pentru 10-12 minute.
Punem făina într-un bol, facem o gaură în mijlocul ei și adăugăm sarea, drojdia activată, coaja de lămâie și gălbenușurile. Frământăm până obținem un aluat elastic și omogen. Încorporăm și uleiul treptat în aluat până aluatul se frăgezește și devine ușor manevrabil.
Punem aluatul la dospit într-un castron uns cu ulei și îl acoperim cu o folie de prospețime, pentru o oră, o oră și 15 minute, în funcție de cât de cald este în Bucătărie.
Pe un plan de lucru ins cu puțin ulei răsturnăm aluatul și îl împărțim în 8 părți egale.
Rulăm bastonașe lungi de circa 55-60 de cm, pe care le rulăm dintr-o parte într-un sens, iar din cealaltă parte în sensul opus.
Punem mucenicii pe o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt și îi acoperim cu o folie de prospețime pentru 20-25 de minute la dospit.
E momentul să preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Batem oul cu laptele, ungem mucenicii și îi dăm la cuptor pentru 16-18 minute sau până se rumenesc frumos.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem zahărul cu apa la fiert, iar din momentul în care începe să clocotească mai lăsăm 2 minute să fiarbă.
Adăugăm coaja de portocală și extractul de vanilie și lăsăm să se tempereze.
Scoatem mucenicii din cuptor și îi lăsăm să se răcească în tava în care s-au copt.
Însiropăm uniform ungând fiecare mucenic cu ajutorul unei pensule de Silicon.
Ungem mucenicii cu miere și presărăm nuca măcinată. Sunt gata de servit. Să vă fie de folos!