Piept de porc cu fasole uscată la cuptor

( 0 out of 5 )
Loading...
Piept de porc cu fasole uscată la cuptor
  • -8 pServings+
  • 30 mPrep Time
  • 2:10 hCook Time
  • 2:40 hReady In
Print Recipe

Piept de porc cu fasole uscată la cuptor

Având în vedere că porecla sătenilor din Mărgău, satul bunicilor din partea mamei era “păsulari”, automat îți vei da seama că azi facem ceva bun, un piept de porc cu fasole uscată la cuptor.

Piept de porc cu fasole uscată la cuptor

Îmi aduc aminte că la noi în casă, atunci când se făcea fasole, trebuiau să scoată oala mare din cămară, una de vreo 15 litrii :))) Era atât de amuzant, că de fiecare dată când vedeam oala aia roșie smălțuită, știam ce urmează.

Bunica provine din zona Clujului, dintr-o zonă de munte cu câteva sate aparținătoare unei comune, fiecare sat avea câte o poreclă, deși nu am reușit să aflu de ce aveau această poreclă, am dedus ca era vorba de mâncare și sper să nu fii greșit. Roșieți, fânari, hilibari, și toate aceste porecle sunt folosite și în ziua de azi.

Această mâncare de fasole, căreia azi i-am schimbat costița afumată sau cârnatul cu pieptul de porc era servită musai cu pișcători (ardei iuți) și era una din preferatele mele, din numai câteva ingrediente simple și banale, gătite lent pe plită, ieșea cea mai bună mâncare de fasole.

Azi am adăugat câteva condimente, morcovi, iar ce a ieșit, a mulțumit 8 persoane nu chiar flămânde. 

Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și modul simplu de preparare.
Piept de porc cu fasole uscată la cuptor

Pentru multe alte rețete cu sau fără carne ori preparate de post  și multe altele, găsiți în secțiunea gustări, click aici sau pe fotografie.

C8514272-7D54-4A48-BAA2-62D97C2FFB0A.jpeg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem un delicios Piept de porc cu fasole uscată la cuptor

Ingrediente pentru pieptul de porc:

  • 1 kg piept de porc fără os
  • 1 ceapă mărișoară
  • 1 linguriță praf de usturoi
  • 1 morcov măricel
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 1 linguriță de boia
  • 1 l de bere
  • Sare și piper după gust

Ingrediente pentru fasole:

  • 500 g fasole albă cu bob mare de preferat și înmuiată peste noapte
  • 200 g ceapă galbenă
  • 200 g ardei gras roșu
  • 250 g morcovi
  • 5-6 căței de usturoi
  • 100 ml ulei vegetal cu gust neutru
  • 600 g roșii în bulion
  • 1 lingură de boia afumată de preferat sau dulce
  • 1-2 foi de dafin
  • Sare și piper după gust

 

Mod de preparare pentru pieptul de porc:

Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.

Tăiem pieptul de porc cuburi mari.

Curățăm ceapa, morcovii și le tăiem grosier(vezi poza de mai jos cu tava)

Condimentăm pieptul de porc cu boia, usturoi, coriandru, sare, piper și le amestecăm bine astfel încât să se prindă bine condimentele de el.

Condimentam pieptul de porc

Într-o tavă potrivită pentru cuptor de vreo 3,5-4 l punem cuburile, ceapa și morcovii. Dăm la cuptor pentru 15-20 de minute sau până începe să lase grăsimea, apoi adăugăm treptat berea și acoperim. Vom ține undeva în jur de 2 ore sau cât este necesar să se gătească bine carnea. În caz că mai avem nevoie de lichid, putem adăuga apă fără probleme.

Punem in tava

Mod de preparare pentru fasole:

Spălăm bine fasolea înmuiată și o punem cu apă rece la fiert, pe foc mare până începe să fiarbă apoi reducem focul și fierbem la minim. Musai să avem un ibric cu apă la fiert pentru a completa când scade apa de pe fasole. Nu puneți apă rece că se va întări.

Curățăm ceapa, usturoiul, ardeiul gras, le spălam și le tocăm mărunt.

Morcovii îi curățăm și îi tăiem felii grosuțe.

Punem ceapa cu ardeiul, usturoiul în ulei cu puțină sare la călit până se înmoaie.

Călim ceapa cu ardeiul și usturoiul

Când fasolea este aproape fiartă, undeva în jur de 80% adăugăm ceapa călită și morcovii. Continuăm să fierbem până bobul este bun de mâncat.

Adaugam ceapa calită

Adăugăm roșiile în bulion, boiaua, sare și piper și mai fierbem până se îmbină aromele și se stabilizează gustul.

Adăugăm roșiile in bulion și condimentele

Când pieptul de porc este gătit, turnăm fasolea peste el, amestecăm ușor să nu rupem bucățile de carne și mai lăsăm la cuptor încă 10-15 minute.

Turnăm fasolea peste piept

Acum este gata de servit cu murături sau o salată proaspătă de varză. Spor la treabă și poftă bună!

Piept de porc cu fasole uscată la cuptor

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide