Simplu, Plăcinte țărănești cu usturoi și pătrunjel, așa le spunea Tanti Ani. Le făcea simple ca acestea unse cu mujdei de usturoi, dar eu am ales să le dau o nota mai elegantă și am pus în plus pătrunjel și ulei de măsline. Din același aluat se pot face și umplutura, cu cartofi, varza, brânză, etc. Pot spune că toate sunt pe placul meu, indiferent de umplutură că sunt reci sau calde.
Le-am descoperit în Bihor, pentru că din câte știu eu acolo sunt la ele acasă și niciunde în țară nu se fac atât de bune ca-n Bihor. Sunt fragede, moi și și foarte gustoase, că de te apuci să mănânci nu mai știi să te oprești!
Se găsesc pe aproape orice stradă, în magazinele de patiserie, chiar și în supermarket-uri.
Rețeta este atât de simplă și rapid de făcut, încât printre altele de făcut în casă poți pune de un aluat, iar restul e floare la ureche. Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și cu siguranță vă veți bucura de cele mai bune plăcinte țărănești.
Ingrediente pentru aluat:
650 g faină albă tip 000
500 ml lapte cu 3,5% grăsime
1 linguriță de sahăr
10 g drojdie
30 ml ulei vegetal cu gust neutru
Ingrediente pentru dressingul de usturoi cu pătrunjel:
1 legătură de pătrunjel
2-3 căței de usturoi
100 ml de ulei de măsline
Sare după gust
Mod de preparare pentru aluat:
Punem făina împreună cu sarea într-un castron.
Într-un castronel punem laptele călduț, zahărul, drojdia și amestecăm. Lăsăm drojdia la activat pentru 10 minute.
Facem o gaură în mijlocul făinii și adăugăm drojdia activată. La început vom amesteca cu o spatulă iar când aceasta devine ineficientă, trecem la frământatul manual până obținem un aluat elastic.
Adăugăm uleiul peste aluat și-l încorporăm prin frământare.
Într-un castron uns cu puțin ulei și acoperit cu o folie punem aluatul la dospit până își dublează volumul.
După dospire împărțim aluatul în 8 părți egale și dăm forma bilelor. Punem bilele pe un plan de lucru presărat cu faină, acoperim cu o folie si mai lăsăm la dospit în 15-20 de minute.
Mod de preparare pentru dressingul de usturoi cu pătrunjel:
Tocăm usturoiul și pătrunjelul mărunt. Într-un castron punem toate ingredientele într-un castronel și omogenizăm.
Coacere și finalizare:
Întindem fiecare bilă cu un diametru de 20 de cm și coacem în tigaia unsă cu puțin ulei la foc mediu.
Scoatem pe un platou și le ungem cu dressingul de usturoi cu pătrunjel.
Pentru multe alte rețete de patiserie cu sau fără carne și multe altele, găsiți în secțiunea produse de patiserie, click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.