Ziua bună de toamnă începe cu o Prăjitură cu prune și bezea, deliciul căruia nu îi va rezista nici cel mai îndărătnic!
Foarte ușor de pregătit cu ingrediente la indemna tuturor, cu gust dulce acrișor cu texturi și arome care te vor lăsa mască. Da, din numai câteva ingrediente simple rezultatul este absolut fabulos care va lăsa dulci amintiri ale toamnei care abia a început.
Combinația de prune cu aluat fraged, bezea și aromă de scorțișoară cred că este cred pe placul tuturor mai ales al nostru al romanilor, se face foarte ușor și nu necesită să fii vreun as într-ale patiseriei, trebuie doar să respecți rețeta și rezultatul va fii excelent!
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și al modului de preparare pas cu pas pentru o reușită garantată.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru bezea:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare pentru aluat:
Tapetăm fundul unei forme dreptunghiulare de 35×24 cm cu hârtie de copt.
Separăm albușurile de gălbenușuri. Punem albușurile deoparte la temperatura camerei.
Tăiem untul rece în bucăți mici.
Punem făina, zahărul și praful de copt într-un castron și frământam aluatul astfel încât să obținem o compoziție nisipoasă.
Adăugăm gălbenușurile și frământăm aluatul cu vârful degetelor, scurt atât cât să se omogenizeze.
Aplatizăm ușor, învelim în folie alimentară și dam la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Doua treimi din aluat îl întindem între 2 hârtii de copt cu dimensiunea de 25/35 cm și îl punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Aluatul rămas îl punem înapoi în folie și îl dăm la congelator. Înțepăm cu furculița din loc în loc.
Coacem foaia în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 15 minute până se rumenește ușor la 175°C cu convecție apoi lăsăm la răcit.
Mod de preparare pentru stratul de prune:
Spălăm prunele, le uscăm, le tăiem în jumătate, îndepărtăm sâmburi și apoi le tăiem în sferturi.
Punem prunele împreună cu zahărul, scorțișoara și grișul într-un castron și le săltăm din când în când până le vom folosi, tocmai pentru ca grișul să se prindă de ele.
Mod de preparare pentru bezea:
Batem albușurile spumă cu un praf de sare până se întăresc. Continuați să batem și adăugăm treptat zahărul (aprox. 1 lingură o dată). Se bate până când spuma devine tare și strălucitoare iar zahărul este complet topit.
Adăugați sucul de lămâie dau oțetul și mixăm încă 30 de secunde.
Încorporăm amidonul, extractul de vanilie și mai batem încă 20-30 de secunde sau până se omogenizează perfect.
Punem prunele pe foaia coaptă cu pielea în jos, apoi turnăm și nivelăm bezeaua peste prune.
Răzuim pe răzătoarea cu ochiuri mari deasupra aluatul păstrat de la congelator.
Coacem în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 40 de minute sau până când prăjitura se rumenește frumos. Lăsăm să se răcească în cuptor cu ușa întredeschisă.
Pudrăm cu zahăr și tăiem după bunul plac. Eu am obținut 20 de porții generoase. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.