Prăjitură din albușuri cu nucă și cremă de ciocolată, un desert fin și echilibrat, cu două blaturi ușoare din albușuri și nucă. Unul dintre blaturi este îmbogățit cu prune uscate, oferind un gust intens și ușor acrișor, iar celălalt conține caise deshidratate, care adaugă o notă dulce și fructată.
Prăjitura este completată de o cremă fiartă de ciocolată, preparată cu lapte, ciocolată de calitate și unt, pentru o textură catifelată și un gust profund. O prăjitură elegantă, perfectă pentru iubitorii de ciocolată și fructe uscate.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru blaturile de bezea cu nuci, prune și caise:
Ingrediente pentru crema de ciocolată
Mod de preparare pentru blaturile de bezea cu nuci și prune și caise:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm 2 tăvi de 28/38 cm cu hârtie de copt.
Tăiem prunele și caisele în 2-3 buc.
Tocăm nuca grosier apoi o împărțim în două părți egale.
Punem jumătate de nucă cu prunele într-un castron.
Facem la fel și cu caisele cu cealaltă jumătate de nucă tocată grosier.
Batem albușurile cu un praf de sare până obținem o consistență similară unei zăpezi moi, apoi adăugăm treptat zahărul și batem în continuare până bezeaua devine fermă, lucioasă iar zahărul este complet topit.
Încorporăm amidonul și mai batem câteva secunde să se uniformizeze.
Împărțim albușul în două părți egale. Adăugăm nucile, prunele într-o parte de albuș și cu ajutorul unei spatule amestecăm cu mișcări largi atât cât să se distribuie uniform.
Repetăm aceeași operație și cu amestecul de nuci cu caise în cealaltă jumătate de albuș.
Turnăm în tăvi și nivelăm, dăm la copt pentru 20-22 minute sau până trece testul scobitorii.
Le scoatem din cuptor pe un grătar și le lăsăm să se răcească bine la temperatura camerei. După care imediat îndepărtăm hârtia de copt.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată:
Punem 300 ml de lapte cu amidonul și cacaua într-un castron și omogenizăm.
Restul de lapte îl punem la fiert cu zahărul până începe să clocotească.
Oprim focul și adăugăm în fir subțire amestecând încontinuu până compoziția devine uniformă. Pornim din nou focul la minim și fierbem până începe să clocotească de asemeni amestecând continuu până se îngroașă.
Adăugăm ciocolata și untul, lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic până compoziția devine uniformă.
Acoperim suprafața cremei cu o folie de prospețime și o dăm la rece pentru minim 2 ore sau cat este nevoie să se răcească complet.
Mixăm crema cam un minut, atât cât să fie lucioasă.
Asamblare:
Punem blatul de prune o jumătate din cantitatea de cremă, celălalt blat cu caise și cealaltă jumătate de cremă. Nivelăm și dăm la rece peste noapte.
NOTĂ: dacă cumva blatul este lipicios pe fund, puneți o mână de biscuiți măcinați sau pesmet. Vă va ajuta să nu se prindă de fundul tăvii.
Putem decora cu bombonele, nucă tocată grosier, ciocolată, etc. Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.