Toamna se numără fructele de sezon și prin urmare, ar fi pacat să nu profităm de o Prăjitură genială cu prune și frișcă.
De sezon, căutăm să facem mâncăruri și prăjituri de sezon, așa că și eu caut același lucru ca și dumneavoastră. De această dată ideea mi-a venit odată cu prunele ce le-am primit de la sat. Vroiam să fac o prăjitură cu prune răsturnată, însă în plan aveam să fac chec în 2 culori, asă să înloc să fac un pandișpan am zis că de ce nu ar merge și cu aluatul de chec. Ce puteam să pierd, câteva prune și aluatul de chec… nu mică mi-a fost mirarea când am văzut rezultatul, așa că pentru a-i da și o notă de eleganță, am ales să-i pun și un strat de frișcă.
Este fină, fragedă și atât de aromată, datorită scorțișoarei, iar stratul de frișcă și ciocolata nu fac decât să completeze acest tablou perfect de toamnă.
Din numai câteva ingrediente simple, la îndemâna oricui și fără o dexteritate de cofetar specialist veți obține un desert de zile mari.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și modul simplu de preparare.
Cum se face prăjitura genială cu prune și frișcă?
Ingrediente pentru stratul de prune:
Ingredinete pentru blat:
Pentru ultimul strat:
Mod de preparare pentru stratul cu prune:
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de cuptor cu dimensiunile de 32/20 cm.
Punem prunele cu zahărul, scortișoara și grișul într-un castron, le săltăm de câteva ori, lăsăm deoparte pentru 5 minute. Repetăm operatia de câte ori este nevoie până se prinde tot grișul și zahărul de miezul prunelor.
Punem prunele în tava tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru 15 minute.
Mod de preparare pentru blaturi:
Separăm ouăle.
Într-un castron punem făina cu praful de copt.
Punem intr-un castronel cacaua și adăugăm pe rând cele 4 linguri de apă astfel: prima dată punem 2 și amestecăm apoi câte una, peste cacao și o omogenizăm, astfel încât să obținem o compoziție asemănătoare celei de clătite. Dăm deoparte.
Frecăm gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr, până se topește zahărul și își dublează volumul.
Adăugăm treptat apa fierbinte și amestecăm până se omogenizează.
Adăugăm și uleiul în compoziția de gălbenușuri și omogenizăm
Facem la fel și cu făina amestecată cu praful de copt, vom obține un aluat destul de grosuț.
Batem albușurile spumă cu un praf de sare, iar când lasă valuri ușoare asemeni unei zăpezi moi, adăugăm si diferența de zahăr rămasă. Batem până se topește zahărul și obținem o spumă consistentă.
Încorporăm în 3 tranșe albușurile bătute în compoziția de gălbenușuri, ușor cu ajutorul unei spatule de Silicon cu mișcări de împăturire.
Impărțim compoziția în 2, iar într-una adăugăm cacaua și omogenizăm ușor cu ajutorul unei spatule de Silicon cu mișcări de împăturire.
Turnăm compoziția simplă peste prune.
Venim și cu cea de cacao peste cea simplă și nivelăm.
Reducem temperatura la 180 de grade și dăm la cuptor pentru 22-23 de minute sau până trece testul scobitorii. Scoatem tava afară din cuptor și o lăsăm să se răcească complet în tavă. O băgăm la frigider pentru minim 2 ore. Scoatem tava afară din frigider, îndepărtăm ușor hârtia, având grijă să nu rupem prăjitura.
Răsturnăm pe o tavă și îndepărtăm ușor hârtia.
Cum batem frișca:
Smântâna pentru frișcă trebuie neaparat să fie rece, ținută minimum 2 ore la frigider, iar castronul bine spălat și degresat.
Batem frișca până lasă forme ușoare, adăugăm zahărul pudră și continuăm să batem până se întărește. Aveți grijă să nu o bateți prea mult, că se va tăia.
Întindem frișca peste prune și răzuim ciocolata. Așadar asta a fost pentru azi, nu-mi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.