Șmoară, preparat culinar din gastronomia bănățeana, preluat de la șvabii care au locuit la Pesac, denumirea austriaca fiind de Kaisersmarn. Se pregateste un aluat de clătite mai gros si se prajeste în tigaie că si clatitele, si se mărunțește cu o spatulă. Șvabii serveau acest preparat cu salata verde asezonată cu ceapă si usturoi verde, sare, putin zahăr, oțet si ulei. Se mai poate consuma cu gem de prune sau caise. Este un desert sau o mâncare rapida deopotrivă putând fii servit și cu fructe sau dulcețuri.
Împărțim compoziția in 4, deasemeni și untul și merișoarele. In doua tigăi punem cate o parte de unt și îl topim la foc mediu, punem câte o parte din compoziție, câte o parte de merisoare și coacem timp de 3-4 minute, apoi întoarcem cu grija pe partea cealaltă și mai coacem 1-2 minute. Facem la fel și cu cealaltă compoziție rămasă.