Acest Ștrudel cu brânză și stafide, pregătit din aluat făcut în casă, este un desert tradițional, plin de savoare și autenticitate. Aluatul frământat cu grijă, întins subțire și rumenit la perfecțiune, devine baza ideală pentru o umplutură cremoasă și bogată de brânză dulce cu coajă de lămâie și stafide.
Umplutura combină brânza dulce, fină și catifelată, cu stafidele moi și parfumate, care pot fi înmuiate în vanilie sau rom pentru un plus de aromă. Pe măsură ce se coace, desertul capătă o crustă aurie, crocantă, iar interiorul rămâne moale și delicat, emanând arome tentante.
Perfect atât cald, cât și rece, ștrudelul este o încântare alături de o ceașcă de ceai sau cafea, dar și de un sos de vanilie cremos și fin fiind o alegere clasică ce îmbină gustul simplu, dar rafinat, al deserturilor făcute cu dragoste în casă.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru umplutură:
Mod de preparare pentru aluat:
Într-un bol încăpător punem făină, sarea si o amestecăm.
Adăugăm 600 ml din apă și apoi vedem dacă mai este nevoie și amestecăm cu o spatulă până aceasta devine ineficientă.
Adăugăm uleiul și continuăm să frământăm până obținem un aluat elastic și destul de moale, dar nelipicios.
NOTĂ: Aluatul trebuie musai frământat 15-18 minute, nu trișați că nu va ieși cum trebuie.
Pe un plan de lucru uns cu ulei îl lăsăm să se odihnească pentru 15 minute, uns și aluatul cu ulei și acoperit cu o folie.
Împărțim aluatul în 6 părți egale pe care le punem din nou la odihnit pentru 15 minute pe o tavă unsă cu ulei, ungem și aluatul si îl acoperim cu o folie de prospețime.
Mod de preparare pentru umplutură:
Punem toate ingredientele într-un castron și le amestecăm bine până se topește zahărul.
Asamblare:
Tapetăm 2 tăvi mari de cuptor cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Împărțim compoziția de brânză în 6 părți egale.
Pe un plan de lucru uns bine cu ulei atât planul cât și aluatul întindem de la mijloc spre exterior cu grijă și prin presare cu vârful degetelor până ajungem la un diametru de aproximativ 30 cm.
Apoi băgăm vârful degetelor sub aluat și tragem ușor spre exterior atât cât se cere el și tot așa până ajungem la o dimensiune de 50/70 cm.
Îndepărtăm marginile mai groase ale aluatului prin tăiere sau efectiv trăgând în exterior.
Distribuim o parte de brânză în partea de jos a aluatului și stropim bine cu ulei suprafața aluatului.
Rulăm așa cum se cere fără a strânge. Îndoim ștrudelul în două și îl punem în tavă. Facem la fel și cu celălalt aluat și punem câte 3 bucăți pe fiecare tavă.
Ungem suprafața ștrudelelor cu ulei și dăm la cuptor pentru 30 de minute.
Scoatem din cuptor și le lăsăm să se tempereze în tăvile în care s-au copt după care le transferăm pe un grătar și le acoperim cu un prosop de bucătărie.
Când s-au temperat, pudrăm cu zahăr și sunt gata de servit. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.