Ceva mai bun și mai delicios decât acest Tort After Eight cu mentă și căpșuni nu am mâncat în ultima vreme.
Uneori cumpărăturile făcute în grabă sunt susrsă de inspirație pentru gătit. Așa s-a întâmplat când în fuga prin magazin dau peste pătrățelele de ciocolată umplute cu cremă de mentă și căpșuni în ediție limitată. Am pus repede în coș și am plecat să continui cumpărăturile. Nu am ajuns acasă și nerăbdarea m-a făcut să deschid cutia încă de pe drum… dragoste la prima degustare, atât de bune sunt, încât a doua zi am mai luat încă 2 cutii ca să îmi ajungă. Și nu mi-au ajuns iar pe raft nu le-am mai găsit. Așa ca m-am apucat de treabă iar rezultatul a fost mult peste măsura așteptărilor mele. Un tort delicios cu creme fine și delicate, iar ciocolata cu care l-am îmbrăcat nu a făcut decât să încheie acest tablou mirific al unui desert spectaculos.
Acum vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului simplu de preparare.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Pentru crema de mentă cu ciocolată albă și mascarpone:
Ingrediente pentru crema de căpșuni:
Ingrediente pentru ganache-ul de ciocolată
Mod de preparare blat:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm cu hârtie de copt 1 tavă de 33/45 cu hârtie de copt.
Într-un bol amestecăm toate ingredientele uscate: făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul și le dăm deoparte.
Punem ouăle, zahărul, extractul de vanilie, uleiul, iaurtul și sarea într-un bol încăpător, le amestecăm cu un tel până se topește zahărul.
Adăugăm în compoziția umedă ingredientele uscate și omogenizăm cu ajutorul unei spatule.
Punem un ibric cu apă să fiarbă, măsurăm 60 de ml și turnăm peste compoziție amestecând rapid, dar nu prea mult, atât cât să obținem o compoziție omogenă.
Turnăm în tava tapetată și nivelăm. Dăm la cuptor 18-19 minute sau până trece testul scobitorii.
După coacere, scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească în tavă. Tăiem blatul în 3 bucăți pe lung sau pe lat după preferințe.
Mod de preparare pentru crema de căpșuni:
Curățăm codițele și spălăm căpșunile sub un jet de apă rece.
Le tăiem cuburi măricele și le punem împreună cu zeama de lămâie și zahărul la fiert până ajung la consistența unei dulceți groase asemeni unui magiun.
Mixăm, astfel încât să obținem un piure fin și gros. Când se răcește va trebui să aibe consistența unei marmelade.
Într-un bol punem crema de brânză împreună cu untul care trebuie musai să fie la temperatura camerei și mixăm până se omogenizează.
Adăugăm zahărul pudră, 150 g din cantitatea totală de piure de căpșuni obținută și mixăm până obținem o cremă lucioasă și omogenă. Nu mixati foarte mult că riscați să se taie. Dăm deoparte.
Mod de preparare pentru crema de mentă:
Înfierbântăm smântâna pentru frișcă și punem ciocolata albă în ea să se topească, adăugăm extractul de mentă, colorantul și lăsăm 2-3 minute, omogenizăm și o dăm deoparte, până ajunge la temperatura camerei.
Punem într-un bol mascarponele împreună cu compoziția de ciocolată cu mentă și cu ajutorul unui robot de bucătărie batem până se spumează, cam 1 minut. Nu mixati foarte mult că riscați să se taie. Dăm deoparte.
Mod de preparare pentru ganache:
Aducem smântâna în punctul de fierbere și o dăm jos de pe foc, adăugăm ciocolata, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm. Lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Asamblare:
Spumăm ganache-ul cu ajutorul unui robot de bucătărie, pentru câteva secunde. Mare atenție, nu bateți prea mult că se va tăia.
Punem un blat, 2/3 din crema de mentă. Nivelăm.
Al doilea blat, 2/3 din crema de căpșuni. Nivelăm.
Al treilea blat, îmbrăcăm în ganache-ul de ciocolată.
Decorăm cu cremele de mentă și cea de căpșuni rămase. Eu am pus într-un sac cu fiu stelat, cea de menta pe o parte și pe cealaltă cea de căpșuni, apoi am format aveline 🙂