Abonează-te la canalul de Youtube

Zacuscă țărănească de vinete, rețetă tradițională de familie

( 5 din 5 )
Se încarcă...
  • 10 borcane de 370 mlPorții
  • 60 mPreparare
  • 3:0 hGătire
  • 4:0 hGata în
Printează rețeta

Zacuscă țărănească de vinete, rețetă tradițională de familie

 

Zacuscă…numai când aud acest cuvânt de-a dreptul  îmi plouă în gură! Întotdeauna am agreat poate mult peste măsură acest fel de mâncare, uneori uitând de mine și am deschis și al doilea borcan 😂😂😂

Fac această rețetă de mai bine de 20 de ani și asta pentru că înainte, bunica a fost cea care se ocupa de acestă minunăție, odată pentru că într-adevăr gustul este uimitor de bun, ușor dulce și cu aromă de fum și în al doilea rând pentru că nu am mâncat alta mai bună! Vinetele și gogoșarii se coc întotdeauna la foc deschis și probabil acest aspect o face să fie foarte bună și aromată în același timp. Într-adevăr necesită ceva mai mult timp, pentru că toate legumele se toacă la cuțit, în funcție de cât de mult dorim și ne place.

Zilele trecute o doamnă m-a rugat dacă am vreo rețetă de zacuscă, ceva mai light, adică fără prea mult ulei și atunci mi-am zis că e musai să împărtășesc cu dumneavoastră rețeta mea!

Așadar rămâneți alături pentru a consulta lista ingredientelor și modul de preparare după care să vă apucați de greabă.

Ingrediente necesare pentru 10 borcane de 370 ml:

  • 5 kg de vinete proaspete
  • 3 kg de gogoșari roșii, încercați să îi alegeți să nu fie verzi
  • 1 kg de ceapă galbenă
  • 1 căpățână de usturoi
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • 50-70 g sare, după gustul fiecăruia
  • 3-4 frunze de dafin
  • 1 lingură de piper proaspăt râșnit
  • 500 ml bulion sau 1 kg de roșii proaspete

Mod de preparare:

Coacem vinetele și gogoșarii, musai la foc deschis pe grătar, pentru a obține gustul ușor de afumat, le curățăm și le lăsăm la scurs.

Curățăm ceapa și usturoiul, le spălăm, le tocăm mărunt și le punem la călit pe foc mic în uleiul de floarea soarelui cu o lingură din cantitatea totală de sare.

Tocăm gogoșarii mărunt în funcție de cât de fină dorim să iasă zacusca și îi adăugăm peste ceapa călită, continuând să călim până și ceapa prinde culoarea gogoșarilor.

Adăugăm vinetele tocate mărunt, sare, foile de dafin, piperul, fierbem la foc mic (atât cât să nu zicem că nu avem foc sub oală) timp de minim 2 ore amestecând constant să nu se prindă.

Ultima dată adăugăm și sucul de roșii sau roșiile opărite, curățate de coaja și casa semințelor și trecute prin blender și mai fierbem 25-30 de minute.

Sterilizăm borcanele în cuptor și le lăsăm departe până zacusca e gata fiartă. Verificăm gustul și dacă mai este nevoie de sare și piper.

Turnăm în borcane, închidem capacele și le punem în prosoape să se răcească treptat. Spor la treabă și poftă bună!

Leave A Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

- Shopping List
x

Parola pierduta

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. mai multe informații

Setările de coockie pe acest website trebuie setate pe "permite coockies" pentru a vă putea oferi cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să folosiți acest website fără a schimba setările de coockie sau apăsați pe "Accept" înseamnă că sunteți de acord cu ele.

Închide

});