Doar numele de prăjitura Cherry Dama cu vișine dă o notă de eleganță acestui desert extraordinar de bun, care de azi a intrat pe lista preferatele mele.
Inspirația a venit de aici, însă până să văd lista ingredientelor, pentru prima dată pe mine m-a cucerit aspectul ei.
O prăjitură simplă și ușor de făcut, dar cu un gust fenomenal, așa aș descrie această prăjitură, dacă ar trebui să o descriu în câteva cuvinte.
Din ingrediente simple și la îndemâna tuturor, cu o combinație dulce acrișoară și o textură multiplă datorită macului, cocosului, vișinelor, dar și a cremei fine de vanilie face ca acest desert să fie de-a dreptul spectaculos. Să vă mai spun că este și fără făină, potrivită chiar și pentru cei cu intoleranță la gluten.
Și nu trebuie să fii vreun master cofetar pentru o reușită perfectă ci doar să respecți cu strictețe fiecare pas al rețetei dar și cantitățile exacte. Așadar vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare pas cu pas al rețetei.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru stratul de vișine:
Ingrediente pentru crema de vanilie:
Ingrediente pentru glazura de ciocolată albă:
Mod de preparare pentru blat:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade Celsius.
Tapetăm o tavă de cuptor cu hârtie de copt cu dimensiunea de 30/40 cm.
Într-un bol amestecăm cocosul cu macul și alunele de pădure măcinate.
Punem albușurile cu praful de sare într-un castron și le batem până lasă forme ușoare la suprafață. Adăugăm treptat zahărul și continuăm să batem până obținem o bezea fermă, lucioasă și zahărul este complet topit.
Încorporăm gălbenușurile cu ajutorul unei spatule și amestecăm ușor.
Adăugăm și ingredientele uscate în 3 trei tranșe și le încorporăm cu mișcări ușoare de jos în sus. Mare atenție nu amestecati prea mult că altfel veți scoate aerul incorporat în albușuri și nu va mai fi pufos blatul.
Turnăm compoziția în tava tapetată și dăm la cuptor pentru 18-20 de minute.
Lăsăm blatul să se tempereze în tava în care s-a copt, apoi îl scoatem pe un grătar și-l lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru stratul de vișine:
Punem vișinele cu zahărul intr-o crăticioară pe foc mic și lăsăm așa până se dezghețată vișinele și încep să clocotească. Dacă folosiți vișine proaspete faceți la fel până încep să clocotească.
Adăugați amidonul dizolvat în 2-3 linguri de apă și fierbeți până se leagă compoziția și ajunge la consistența asemănătoare unei budinci. Dăm deoparte să se răcească complet, amestecând din când în când să nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Într-un castron amestecăm gălbenușurile cu amidonul și 50 de ml de lapte.
Puneți restul de lapte cu zahărul, extractul de vanilie într-o cratiță la fiert.
Când dă în clocot adăugați compoziția de gălbenușuri și fierbeți până se leagă. Acoperim cu o folie și deoparte să se răcească.
Spumăm untul și adăugăm treptat din crema de vanilie, amestecând ușor până obținem o cremă fină și aerată.
Mod de preparare pentru glazura de ciocolată albă:
Punem smântâna într-un ibric la înfierbântat, adăugăm ciocolata și uleiul, lăsăm 2-3 minute după care omogenizăm.
Asamblare:
Tăiem blatul în 2 părți egale pe lățime.
Punem un blat, distribuim uniform compoziția de vișine, punem crema și o nivelăm, apoi celălalt blat. Dăm la rece.
Oprim 2-3 linguri din cantitatea totală de glazură iar restul de glazură o distribuim uniform și dăm la rece pentru 4-6 ore sau mai bine peste noapte.
După trecerea timpului de stat la frigider cu glazura păstrată trasăm linii încrucișare astfel încât să obținem mici romburi.
Acum putem porționa și servi, este excelentă! Spor la treabă și să vă fie de folos!