Ciorbă de fasole pestriță cu cârnați afumați

( 3.4 out of 5 )
Loading...
  • -8Servings+
  • 20 mTimp de preparare
  • 2:0 hTimp de gatire
  • 2:20 hGata in
Print Recipe

Ciorbă de fasole pestriță cu cârnați afumați

Când vine vorba de fasole uscată, pot spune că tata și bunica făceau cea mai bună fasole, indiferent ce fel era, ciorbă, iahnie ori fasole frecată.
Îmi aduc aminte că la noi în casă, atunci când se făcea fasole, trebuiau să scoată oala mare din cămară, una de vreo 15 litrii :))) Era atât de amuzant, că de fiecare dată când vedeam oala aia roșie smălțuită, știam ce urmează.
Bunica provine din zona Clujului, dintr-o zonă de munte cu câteva sate aparținătoare unei comune, fiecare sat avea câte o poreclă, deși nu am reușit să aflu de ce aveau această poreclă, am dedus ca era vorba de mâncare și sper să nu fii greșit. Roșieți, fânari, hilibari, și toate aceste porecle sunt folosite și în ziua de azi.
Această ciorbă de fasole pestriță cu cârnați afumați, servită musai cu smântână era una din preferatele mele, din numai câteva ingrediente simple și banale, gătite lent pe plită, ieșea cea mai bună ciorbă de fasole.

Ingrediente ciorbă de fasole pestriță cu cârnați afumați și salată de ceapă roșie:

  • 300 g fasole pestriță uscată
  • 150 g morcovi
  • 100 g țelină rădăcină
  • 100 g păstârnac
  • 100 g ardei gras
  • O ceapă albă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 50 ml ulei vegetal
  • 250 g cârnați afumați
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • 1 linguriță de boia dulce
  • 1 linguriță fulgi de chilli (Opțional)
  • După gust oțet de pe ardeii iuți
  • Sare si piper după gust
  • 1 legătură de leuștean proaspăt
  • Câteva frunze de cimbru

Mod de preparare ciorbă de fasole pestriță cu cârnați afumați și salată de ceapă roșie:

Spălăm fasolea și o punem fasolea peste noapte la înmuiat.

A doua zi o punem la fiert cu ala rece, la primul clocot aruncăm apa de pe ea și o punem din nou la fiert, la foc mic, de această dată cu apă fierbinte.

În timp ce fasolea fierbe curățăm legumele și le taiem cuburi, ceapa și usturoiul mărunt. Punem legumele la călit în ulei cu puțină sare,

după 5 minute adăugăm și cârnațul tăiat felii, pasta de tomate, boiaua, fulgii de chilli și piperul.

Când fasolea este aproape fiartă adăugăm legumele cu cârnatul peste și mai fierbem tot la foc mic încă 25-30 de minute. Punem oțetul de pe ardeii iuți, cimbrul, pătrunjelul și putem servi.

Servim alături de ardei iute sau salată de ceapă roșie și musai cu smântână. Simplu, sățios și cu gust de copilărie 🙂


Dar acum vă las să vă apucați de treabă, nu înainte de a vă ura spor la treabă și poftă bună!

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password