Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

( 4.7 out of 5 )
Loading...
Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure
  • -1 cozonacServings+
  • 50 mTimp de preparare
  • 50 mTimp de gatire
  • 1:40 hGata in
Print Recipe

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Cine s-ar fi gândit să faci un Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure? Ei uite că legătura cu cozonacul traditional este foarte strânsă singura modificare să zic așa sunt îmbunătățirile.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Nu vă speriați de timpul îndelungat de dospire și pregătire, căci rezultatul merită absolut orice efort, nu trebuie să frămânți până asudă grinda, însă e musai să respecți fiecare pas și să simți consistența aluatului.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Se desface pale-pale și stă moale și pufos chiar și o săptămână asta în caz că este depozitat în condiții optime ferit de caldură și închis într-o pungă.

Dacă doriți un cozonac traditional moldovenesc găsiți rețeta aici.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure
Așadar acum vă invit să rămâneți alaturi pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată!

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Cum se face cel mai bun Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Ingrediente pentru ( tangzhong):

  • 85 ml lapte
  • 30 g zahăr tos
  • 20 g făină albă tip 000

Ingrediente pentru maia: 

  • 150 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 9 g drojdie uscată
  • 50 g zahăr tos

Ingrediente pentru aluat:

  • 370-390 g făină albă tip 000 în funcție de cât de mari sunt ouăle dar și de calitatea făinii
  • 7 g sare
  • 1 ou întreg 
  • 2 gălbenușuri
  • 60 g unt la temperatura camerei
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță esență de rom

Ingrediente pentru umplutură:

  • 120 nucă măcinată
  • 2 albușuri
  • 100 g zahăr
  • 1 lingură de esență de vanilie
  • 1 linguriță de coajă de lămâie răzuită
  • 1 linguriță de coajă de portocală
  • 1 praf de sare
  • 10 g zahăr vanilat
  • 20 g cacao de bună calitate
  • 100 g rahat
  • 200 g Nutella

Ingredinete pentru uns:

  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură de lapte

Ingrediente pentru glazură:

  • 200 g ciocolată cu lapte
  • 100 g ciocolată cu 50% conținut de cacao
  • 50 g alune de pădure/nucă tocate grosier

Mod de preparare pentru aluat:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.

Într-un castronel frecăm gălbenușurile cu sarea și le lăsăm 10 minute să se închidă la culoare.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Adăugăm și oul întreg, omogenizăm și lăsăm deoparte până vom avea nevoie de ele.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Într-o crăticioară punem laptele cu zahărul la fiert, când dă clocot adăugăm toată făina dintr-o dată și amestecăm energic până la omogenizarea ei.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

O dăm jos de pe foc și punem compoziția într-un castronel acoperită cu folie si o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Mod de preparare pentru maia:

Punem cei 150 ml lapte care trebuie să aibe 35 de grade celsius cu drojdia, zahărul într-un castronel și o amestecăm. O lăsăm 8 minute să se hidrateze și să se activeze.
Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

În bolul unui robot încăpător punem făina cernută, tangzhongul, compoziția de ouă și maiaua, coaja de lămâie si portocală, esența de vanilie si cea de rom. Frământăm până obținem un aluat omogen si elastic.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Încorporăm treptat untul care musai trebuie să fie la temperatura camerei și frământăm până se dezlipește tot de pe margini și aluatul capătă o consistență elastică și omogenă.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Punem aluatul într-un castron uns cu puțin ulei și acoperit cu folie de prospețime până își dublează volumul.
Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Mod de preparare pentru umplutură:

Tăiem rahatul cubulețe

Într-un castron amestecăm nuca, cacaua, sarea, zaharul vanilat, zahărul pudră, esența de vanilie, cele 2 albușuri, 2 linguri de apă, coaja de lămâie și portocală si omogenizăm.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

După ce aluatul și-a dublat volumul, îl intindem sub forma unui dreptunghi de 60/40 cm pe lung, apoi distribuim compoziția de nucă așa cum se vede în fotografie.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Tăiem la mijloc și rulăm astfel încât să obținem 2 batoane. Răsucim asemeni unui șnur cele 2 batoane si le punem în tava tapetată cu hârtie de copt, de 15/30 cm până își dublează volumul din nou. Va lua undeva în jur de 65-75 de minute si nu trebuie să le grăbiți, tot ceea ce trebuie e să fie acoperite cu o folie de prospețime si ferite de curenții de aer. Eu am uitat să pun hârtie de copt și m-am chinuit un pic să-l scot afară 🤣🤣

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Ungem cu gălbenușul amestecat cu lapte și introducem tava la cuptor la 180 de grade pentru 20 de minute, apoi reducem temperatura la 170 de grade și mai coacem încă 30 de minute. Dacă cumva se prea rumenește deasupra acoperim cu o hârtie de copt.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

După timpul de coacere scoatem tava din cuptor și o punem pe o latură pentru 5-7 minute apoi pe cealaltă tot atât. Lăsăm să se răcească complet.

Punem borcanul cu Nutella în apă fierbinte ca să devină lichidă.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Într-un castron pe bain-marie punem ciocolata la topit, dar mare atenție NU O ÎNFIERBÂNTAȚI!!! E suficient să fie topită.
Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Adăugăm alunele de pădure și omogenizăm.
Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

După care cu ajutorul unui sac cu șpriț cu țeavă lungă facem incizii și umplem cozonacul cu Nutella.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Punem cozonacul pe un grătar și glazurăm astfel încât să fie bine acoperit. Lăsăm să se întărească glazura.

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Acum poate fi tăiat, asta în caz că mai aveți răbdare. Spor la treabă și să vă fie de folos!

Cozonac glazurat cu nucă, rahat, Nutella și ciocolată cu alune de pădure

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password