Pate țărănesc de porc cu fainoșag – rețeta mătușii Mărioara

( 4.8 out of 5 )
Loading...
Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara
  • -10 borcaneServings+
  • 30 mTimp de preparare
  • 3:0 hTimp de gatire
  • 3:30 hGata in
Print Recipe

Pate țărănesc de porc cu fainoșag – rețeta mătușii Mărioara

Probabil cel mai gustos și mai bun pate țărănesc de porc cu fainoșag – rețeta mătușii Mărioara pe care mi-l aduc aminte încă din anii copilăriei.

Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara
Era atât de bun și de fiecare dată când mergeam în vacanțele de iarnă în Ardeal, mai exact pe la Mărgău, Mătușa Mărioara întotdeauna avea pregătită cămara așa cum se cuvine unei ardelence. Ceea ce ne plăcea nouă tare mult era pateul de porc la borcan pe care efectiv îl devoram.

Nu vă imaginați că este fin ca și cel din comerț, dar este atât de gustos și bun încât veți renunța complet la cel din magazine, indiferent care ar fi acela. Făcut exclusiv din ingrediente naturale fără vreun adaos de conservanți sau soia.

Rețeta este atât de simplă și poate fi pregătit chiar si de cel mai neîndemânatic într-ale bucătăriei. Cu adaos de fainoșag care dau gustul desăvârșit și care de fapt sunt condimentele însă ardelenii așa le numesc ei.

Așadar acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare care este explicat pas cu pas pentru o rețetă cu reușită garantată.

Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara

Pentru multe alte rețete de gustări cu sau fără carne și multe altele, găsiți în secțiunea aperitive click aici sau pe fotografie.

Hummus de fasole roșie cu avocado și chimichurri

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cum facem cel mai bun Pate țărănesc de porc cu fainoșag – rețeta mătușii Mărioara

Ingrediente:

  • 1 kg grăsime de la gușă sau slănină de pe burtă cu tot cu șoric
  • 1 kg carne mai grasă de preferat căzăturile sau carne porc lucru
  • 1 kg ficat de porc
  • 1 kg măruntaie de porc(inimă, rinichi, limbă)
  • 150 g unt cu 82% grăsime
  • 1,2 kg ceapă
  • 50 g usturoi
  • Sare, piper foi dafin, cimbru după gust

Mod de preparare:

Curățăm ceapa și o tocăm grosier.

Curățăm usturoiul.

Tăiem slănina, carnea și măruntaiele cuburi măricele.

Scoatem venele din ficat

Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara

Punem ceapa la călit în unt cu puțină sare până se înmoaie.

Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara

Adăugăm carnea, slănina, organele fără ficat și călim la foc mare până lasă zeamă, acoperim, reducem focul si lăsăm să fiarbă în suc propriu pentru vreo 2:30 – 3 ore sau cât este nevoie ca toate să fie foarte bine fierte.

Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara

Adăugăm ficatul, usturoiul, cimbrul și mal lăsăm să fiarbă încă 20 de minute la foc mic. Lăsăm să se tempereze ușor.

Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara

Scoatem foile de dafin și codițele de la cimbru afară, trecem totul prin mașina de tocat cu sita deasă.

Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara

Dăm gustul final cu sare si piper.

Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara

Punem în borcane. Într-o oală încăpătoare punem un prosop îndoit în două si așezăm borcanele, turnăm apă peste ele până la nivelul capacelor, acoperim cu un alt prosop și fierbem la foc mic 30 de minute din momentul în care au început să clocotească apa.

Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara

Scoatem borcanele si le învelim astfel încât să se răcească de la sine. Poate fi păstrat în cămară până la 6 luni, asta în caz că mai alucă

Gata de servit, așadar nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă si poftă bună!

Pate țărănesc de porc cu fainoșag - rețeta mătușii Mărioara

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password