Prăjitură Calathea cu nucă și bezea este un desert rafinat și spectaculos, care îmbină armonios texturi și arome sofisticate.
Straturile de foi fragede cu miere se completează perfect cu o cremă fină de. Blaturile de bezea cu nucă și prune sunt umplute cu o cremă delicioasă de cafea, care adaugă crocant și un gust intens de nucă prăjită, iar prunele uscate aduc o notă dulce-acrișoară, subtil fructată.
Totul este desăvârșit cu un strat generos de cremă de ciocolată fină, care învăluie prăjitura într-un gust decadent și elegant. Un deliciu echilibrat, ideal pentru momente speciale.
Calathea nu este doar o prăjitură, ci o experiență gustativă complexă, ideală pentru sărbători, ocazii speciale sau momentele în care vrei să oferi celor dragi ceva cu adevărat memorabil.
Ingrediente pentru crema de cafea:
Ingrediente pentru blatul de bezea cu nuci și prune:
Ingrediente pentru foile cu cacao:
Ingrediente pentru cremă dintre foile de cacao:
Ingrediente pentru glazura de ciocolată:
Mod de preparare pentru crema de cafea:
Omogenizăm gălbenușurile cu amidonul și 100 ml din cantitatea totală de lapte.
Restul de lapte îl punem la fiert iar când ajunge în punctul de fierbere, oprim focul, adăugăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm energic pentru a nu se face cocoloașe. Fierbem până se îngroașă amestecând încontinuu.
Dăm jos de pe foc și acoperim suprafața cremei cu o folie de prospețime.
Mixăm untul până se deschide la culoare, adăugăm ness-ul și treptat din cremă mixând în continuare la viteză mică până încorporăm toată crema în unt. Dăm deoparte să se răcească la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru crema dintre foile de cacao:
Dizolvăm amidonul în 50 ml de lapte.
Restul de lapte îl punem la fiert iar când ajunge în punctul de fierbere, oprim focul, adăugăm compoziția de amidon și amestecăm energic pentru a nu se face cocoloașe. Fierbem până se îngroașă amestecând încontinuu.
Dăm jos de pe foc și acoperim suprafața cremei cu o folie de prospețime.
Mixăm untul până se deschide la culoare, adăugăm nesătul și treptat din cremă mixând în continuare la viteză mică până încorporăm toată crema în unt. Dăm deoparte și lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Mod de preparare pentru foile cu cacao:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Într-un bol termorezistent punem gălbenușurile, untul, mierea, zahărul și amestecăm până se topește complet zahărul.
Adăugăm bicarbonatul și amestecăm până se încorporează perfect.
Cernem făină, cacaua și praful de sare în compoziția caldă de gălbenușuri călduță, amestecăm bine și o punem într-o folie de prospețime la odihnit pentru 5 minute.
Împărțim compoziția în 4 părți egale și pe un plan de lucru preparat cu făină întinde foi de 25/30 cm.
Le împungem cu furculița din loc în loc și le coacem 7-8 minute la 180 de grade, depinde foarte mult de cuptorul fiecăruia, trebuie să iasă rumene nu arse. Imediat cu grijă le transferăm pe un grătar să se răcească complet. Repetăm operațiunea până terminăm foile.
Mod de preparare pentru bezeaua cu nuci și prune:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Tapetăm 2 tăvi de 25/30 cm cu hârtie de copt.
Tăiem prunele în 2-3 buc.
Tocăm nuca grosier.
Batem albușurile cu un praf de sare până obținem o consistență similară unei zăpezi moi, apoi adăugăm treptat zahărul și batem în continuare până bezeaua devine fermă, lucioasă iar zahărul este complet topit.
Încorporăm amidonul și mai batem câteva secunde să se uniformizeze.
Adăugăm nucile, prunele și cu ajutorul unei spatule amestecăm cu mișcări largi atât cât să se distribuie uniform.
Împărțim compoziția în 2 părți egale, o întindem în tăvi și le dăm la copt pentru 16-17 minute sau până trece testul scobitorii.
Le scoatem din cuptor pe un grătar și le lăsăm să se răcească bine la temperatura camerei.
Asamblare:
Scoatem o lingură bună din crema de ness apoi o împărțim în 3 părți egale.
Ungem câte 2 foi cu cacao cu crema albă și una o punem la baza prăjiturii.
Parte din cremă de ness.
Punem deasupra un blat de bezea, îl ungem cu a doua treime de cremă. Celelalte două foi cu cacao unde între ele, a treia parte de cremă, al doilea blat de bezea cu nucă și prune și ungem deasupra cu lingura de cremă oprită mai devreme. Dăm la rece pentru o oră.
Mod de preparare pentru crema de ciocolată de deasupra:
Punem smântâna la înfierbântat, iar când ajunge în punctul de fierbere, oprim focul, adăugăm ciocolata și lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic până compoziția devine fină și nu mai sunt bucățele de ciocolată. O lăsăm să se tempereze ușor.
Ușor călduță o turnăm deasupra prăjiturii și o nivelăm sau îi dăm o formă, eu am trasat dungi în diagonală. O dăm la rece până a doua zi.
Porționăm fiecare după cum îi place, eu am tăiat-o felii. Spor la treabă și poftă bună!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.