Prăjitură Nopți la Moscova

( 4.6 out of 5 )
Loading...
  • -24 felii ~ 2 kgServings+
  • 1:30 hTimp de preparare
  • 60 mTimp de gatire
  • 2:30 hGata in
Print Recipe

Prăjitură Nopți la Moscova

Astăzi mi-am propus să că aduc în atenție, o prăjitură pe care o aveam de mult în plan, așa că pentru prima dată când fac această prăjitură delicioasă, fragedă și aromată cu nuci și magiun de prune, dar nu pentru ultima.

Necesită un oarecare timp, dar își merită fiecare picătură de efort! Este destul de ieftină și cu ingrediente la îndemâna oricui, chiar dacă unii vor fii tentați să spuă că laptele condensat nu se găsește sau să ma întrebe de unde îl vor cumpăra. Se găsește în Auchan, Selgros, Mega image și probabil și la altele.

Magiunul musai trebuie să-l folosiți pe cel de acasă dacă nu, cei de la Râureni, au cel mai bun magiun incomparabil cu oricare din piață.

Ceea ce este interesant la această prăjitură consta în faptul ca foile se fac de fapt din 3 părți cu vanilie, unse cu magiun și presărate cu aluat răzuit de cacao.

M-am inspirat de aici și pe această ma bucur că am ales această variantă. Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare, iar rezultatul va fi de-a dreptul magnific.

Ingrediente pentru foi:

  • 200 g zahăr fin sau zahăr pudră
  • 200 g unt
  • 1 praf de sare
  • 1 ou întreg
  • 100 g smântână fermentată cu 20% grăsime
  • 10 g praf de copt
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 500 g făină albă
  • 20 g cacao de bună calitate
  • 150 g nucă
  • 200 g magiun de prune

Ingrediente pentru cremă:

  • 450 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 50 g amidon de porumb
  • 400 g lapte condensat îndulcit
  • 200 g unt
  • 1 lingură  lingură extract de vanilie
  • Un praf de sare

Mod de preparare pentru foi:

Într-un bol punem zahărul cu untul, praful de sare și le batem până se deschide untul la culoare.

Adăugăm oul și îl încorporăm mixând în continuare.


Încorporăm și smântâna și mai mixăm 1 minut.

Adăugăm făina amestecată cu praful de copt în 2-3 tranșe și o amestecăm cu ajutorul unei linguri de silicon, eventual cu ajutorul robotului de bucătărie. Nu băgați mâna pentru că se va dezvolta glutenul din făină și veți obține niște foi tari.

Impărțim aluatul în 2 părți egale, iar într-una din ele adăugăm cacaua, apoi punem aluatul într-o folie de prospețime și îl punem în congelator.

Cealaltă jumătate o împărțim în 3 părți egale, le punem într-o folie de prospețime și o dăm la frigider pentru 40-45 de minute.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tocăm grosier 100 g nucă.

După trecerea timpului de stat la frigider, respectiv la congelator, luăm câte o bucată de aluat fără cacao și îl întindem pe un plan de lucru presărat cu făină. Decupăm marginile astfel încât să obținem o dimensiune de 20/30 cm pentru fiecare foaie.

Impărțim magiunul în 3 părți egale și ungem fiecare foaie cât se poate de bine, adică până în marginea aluatului. 


Impărțim și nuca în 3 părți egale și o presărăm deasupra magiunului.

Pe răzătoarea cu ochiuri mari dăm aluatul cu cacao și îl distribuim uniform peste toate cele 3 foi unse cu magiun și nuca presărată. Cu grijă distribuim cât se poate de uniform pe toată suprafața foii.

Coacem 12-14 minute, în funcție de cuptorul fiecăruia sau până marginile foii albe devin ușor aurii – brune. Le scoatem pe un grătar și le lăsăm să se răcească.

Mod de preparare pentru cremă:

Punem toate ingredientele într-o crăticioară cu excepția untului și le omogenizăm.

Punem cratița la fiert pe foc mediu spre minim și amestecăm într-una cu atenție pe toată suprafața cratiței, până se ingroasă.

Încorporăm untul rece și dăm crema la rece.

După ce s-au răcit foile scoatem crema de la frigider și cu ajutorul unui robot de Bucătărie o mixăm până obținem o cremă lucioasă și fermă.

Din capetele aluatului rămas intindem o foaie și o punem pe o tavă alături de nuca rămasă și coacem 7-8 minute la 180 de grade.

Lăsăm să se răcească, după care foaia o sfărmăm și nuca o tocăm grosier. Le amestecăm și dăm deoparte.

Asamblare:

Pe o tavă sau un blat de bucătărie punem câte o foaie, o treime din cremă și tot așa până terminăm cu atât cu foile dar și cu crema.

Presărăm amestecul de nucă cu sfărmurile din foaia coaptă și dăm la loc răcoros pentru minim 6 ore sau până a doua zi.

Așadar nu e complicat, însă durează ceva mai mult, dar merită tot efortul, iar de aici nu îmi rămâne decât să vă doresc spor la treabă și poftă bună!

One Comment

  • Gabriela

    Cred ca e o prajitura minunata. Imi aduce aminte de una din rețetele bunicii mele. Mi-o imaginez pe un platou elegant de crăciun… mulțumim

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password