Unul din cele mai apreciate deserturi de români este Prăjitura Regina Maria și sincer de când mă știu eu am mâncat această prăjitură atât acasă cât și în deplasare prin țară la neamuri.
Deși tind să cred că prăjitura exista de mai multă vreme, cred doar că numele a făcut-o celebră. Fie că avea ba două blaturi de bezea cu nucă și unul de pandișpan sau cum este această variantă cu două blaturi de pandișpan și unul cu nucă. Dar ce mai contează când rezultatul este pur și simplu magnific.
La prima vedere pare destul de complicată și că ar implica mult efort, în maximum două ceasuri este gata de pregătit, singurul inconvenient fiind așteptatul de până a doua zi când putem să o tăiem. Asta în cazul în care mai aveți răbdare, că noi de obicei nu prea avem, ba tăiem “colțurile”, ba hai să vedem cum a ieșit de data asta, ba apare câte un musafir neinvitat 🤣🤣🤣
Altă prăjitură delicioasă cu blat de bezea pe care noi o adorăm este prăjitura Valeriei, rețetă pe care o găsiți aici.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar și a modului de preparare pas cu pas pentru o prăjitură delicioasă care va intra cu siguranță pe lista favoritelor.
Ingrediente pentru foile de pandișpan:
Ingrediente pentru foaia de bezea cu nucă:
Ingrediente pentru crema de ciocolată:
Ingrediente pentru însiropat:
Ingrediente pentru glazură:
Mod de preparare pentru cremă:
Acesta este primul pas, crema va trebui să se răcească.
Punem într-un castron toate ingredientele fără unt și le mixăm până se omogenizează.
Trasnferăm castronul pe un vas pe baie de aburi si mixăm până temperatura compoziției ajunge la 75 de grade. Dacă nu aveți termometru va trebui mixată cu ajutorul unui tel sau al unui mixer timp de aproximativ 10 minute până se îngroașă iar când luăm din compoziție curge ca o dantelă. Dăm deoparte și o lăsăm să ajungă la temperatura camerei.
Mixăm untul până se deschide la culoare.
Încorporăm treptat crema în compoziția de unt și mixăm ușor atât cât să se încorporeze, nu mixati mai mult că riscați să se taie.
Mod de preparare pentru sirop:
Punem zahărul cu apa și romul pe foc până dă un clocot. Luăm jos și lăsăm să se tempereze.
Mod de preparare pentru foile de pandișpan:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grad Celsius.
Tapetăm 2 tăvi de 30/35 cm cu hârtie de copt.
Separăm ouăle.
Cernem făina.
Mixăm gălbenușurile cu uleiul până se omogenizează și le dăm deoparte.
Batem albușurile cu sarea până obținem o spumă asemănătoare unei zăpezi moi după care adăugăm zahărul și batem in continuare până obținem o bezea lucioasă iar zahărul este complet topit.
Încorporăm compoziția de gălbenușuri și amestecăm ușor.
Adăugăm făina în 2 tranșe și cu ajutorul unei spatule de Silicon amestecăm cu mișcări largi de sus în jos până obținem o compoziție omogenă.
Împărțim compoziția în 2 părți egale, turnăm în tăvi și întindem uniform. Dăm la cuptor pentru 15 minute. Scoatem foile afară și le lăsăm să se răcească în tăvile în care s-au copt.
Dacă nu aveți 2 tăvi potrivite va trebui să faceți de două ori această operațiune.
Mod de preparare pentru foaia de bezea cu nucă:
Preîncălzim cuptorul la 170 de grad Celsius.
Tapetăm o tavă de 30/35 cm cu hârtie de copt.
Cernem făina și o amestecăm cu nuca măcinată.
Batem albușurile cu sarea până obținem o spumă asemănătoare unei zăpezi moi după care adăugăm zahărul și batem in continuare până obținem o bezea lucioasă iar zahărul este complet topit.
Încorporăm în două tranșe amestecul de nucă cu făină amestecând ușor cu ajutorul unei spatule de Silicon cu mișcări largi de sus în jos până se omogenizează.
Turnăm în tavă, nivelăm și dăm la cuptor pentru 14-15 minute. Scoatem foaia afară si o lăsăm să se răcească în tavă.
Mod de preparare pentru glazura de ciocolată cu nucă coaptă:
Punem la înfierbântat smântâna iar când ajunge în punctul de fierbere, oprim focul și adăugăm ciocolata. Lăsăm 2-3 minute după care amestecăm energic până se omogenizează.
Asamblare:
Dăm la rece peste noapte sau pentru minim 6 ore. Vă asigur că cu cât stă mai mult la rece se vor îmbina aromele și o veți putea tăia mai ușor.
Spor la treabă și să vă fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.