Categoric acest Profiterol Croque en bouche este unul din cele mai reușite deserturi pe care le-am făcut în ultima vreme. Probabil că nu l-am aranjat eu așa ca la carte însă gustul final a fost de excepție. Coji crocante umplute cu cremă fină de vanilie, totul completat cu un caramel delicios.
Simplu și la obiect, ușor de pregătit ba chiar în timp destul de scurt, ingrediente pe care cu toții le avem în cămară. Un desert simplu adus la rang de sărbătoare ce poate înlocui cu succes un tort festiv.
Cu sinceritate vă spun că m-am cam tot ferit să îl pregătesc, dar de azi a intrat pe lista favoritelor și cu siguranță va fi cu repetiție.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista scurtă a ingredientelor, dar și a modului de preparare detaliat pas cu pas. Musai să vă încumetați să aduceți acest preparat din bucătăria franceză pe masa de acasă și să vedeți de nu vor exclama cu toți cei care vor gusta din el: “O la la!”
Ingrediente pentru cojile de profiterol:
Ingrediente pentru crema de vanilie:
Ingrediente pentru caramel:
Mod de preparare pentru crema de vanilie:
Punem 500 ml lapte la fiert cu extractul de vanilie, sarea și zahărul. Până ce fierbe laptele amestecăm gălbenușurile cu amidonul și restul de lapte.
Când laptele a început să fiarbă turnăm compoziția de gălbenușuri peste și amestecăm energic, fierbem la foc mic până se îngroașă, amestecând continuu. O lăsăm să se răcească complet amestecând din când în când ca sa nu facă pojghiță.
Mod de preparare pentru coji:
Preîncălzim cuptorul la 200 de grade Celsius.
Tapetăm două tavi de cuptor cu hârtie de copt.
Batem ouăle și le dăm deoparte.
Punem apa cu laptele, sarea și untul la fiert, când dă în clocot.
Tragem jos de pe foc și turnăm făina dintr-o dată, amestecând energic pentru a încorpora făina și să nu se facă cocoloașe.
Punem înapoi pe foc la minim pentru un 3-4 minute amestecând continuu până începe ușor să se prindă de fund.
Punem compoziția fierbinte într-un vas și o mixăm cu ajutorul unui robot de Bucătărie. Adăugăm treptat ouăle bătute amestecând bine până la încorporare după fiecare tranșă.
Cu ajutorul unui sac cu șpriț cu formă stelară turnăm aveline nici de mărimea unui bănuț, mai înalte decât late.
Dăm la cuptor pentru 15 minute la 200 de grade după care reducem temperatura la 180 și mai lăsăm să se coacă încă 10-12 minute sau până se rumenesc frumos. Când sunt gata rumenite, oprim focul și deschidem ușa cuptorului lăsându-le înăuntru până se răcesc complet.
Umplem cojile cu ajutorul unui sac cu șpriț cu vârf subțire. Le dăm deoparte.
Mod de preparare pentru caramel:
Punem zahărul la caramelizat până prinde culoarea chihlimbarului.
Facem câte un cerc începând de la un diametru mai mare și picurăm caramelul pe fiecare strat. Punem repede următorul strat astfel încât să facă priză cu caramelul fierbinte și tot așa până terminăm.
Sunt și gata de servit. Spor la treabă și sa va fie de folos!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.