A venit și vremea unuia din deserturile mele preferate Tort O mie de foi, cu cremă de dulceață de lapte și frișcă.
Dragii mei, uite că timpul a trecut așa de repede încât nici nu mi-am dat seama și am ajuns la numărul rotund de 400 de rețete, iar pentru asta musai trebuia sa sărbătoresc cumva. Și cum altfel dacă nu împreună cu voi, oferindu-vă o nouă rețetă cu care să ne bucurăm atât ochii cât și papilele gustative.
Foi fine și crocante, umplute alternativ cu dulceață de lapte și frișcă naturală, un desert care la propriu se topește în gură, tot ceea ce trebuie să faceți e să-l lăsați până a doua zi ca foile să înmoaie, asta în caz că mai aveți răbdare, ce-i drept eu la prima porție, făcând-o la servici, nu am avut cumnsă îl las până a doua zi, că eram și eu ca și colegii mei de altfel curios să vedem ce a ieșit.
Desertul face parte din bucătăria argentiniană și este foarte apreciat de conaționalii lor, iar pentru că gradul de dificultate este mediu, se face cu precădere la evenimente speciale și sărbători. Însă își merită tot efortul, rezultatul final fiind de-a dreptul spectaculos!
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, modul de preparare și cu siguranță atunci când vei fi gata satisfacția va fi nemăsurată.
Trebuie musai să respectați cantitatea ingredientelor, dar și modul de preparare pentru o reușită garantată, așa că nu aveți de ce să vă temeți!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru umplut foile:
Mod de preparare pentru foi:
Într-un bol încăpător punem făina cu sarea, untul tăiat cubulețe care neaparat trebuie să fie foarte rece. Luăm o mănușă de unică folosință pe mână și presăm bine bucățile de unt până obținem un amestec nisipos. Îl dăm la rece.
Punem gălbenușurile cu laptele într-un castron și le omogenizăm.
Facem o gaură în mijlocul compoziției de făină și turnăm amestecul de lapte cu gălbenușuri.
Cu ajutorul unei spatule amestecăm rapid până se încorporează toată făina și obținem un aluat relativ omogen.
Răsturnăm aluatul pe un blat de lucru și îl frământăm rapid (maxim 10-12 secunde) atât cât să-l putem modela.
Punem aluatul într-o folie de prospețime și-l dăm la rece pentru minim 2 ore, dar nu este nici un fel de problemă dacă îl facem cu o zi înainte.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Scoatem aluatul de la frigider și îl împărțim în 15 bucățele egale pe care le modelăm rapid sub forma unor bile, după care le punem la frigider.
Presărăm un plan de lucru cu făină și scoatem bucată cu bucată aluatul din frigider după care le întindem rotund cu diametrul de 24 de centimetrii.
Coacem fiecare foaie pe hârtie de copt sau dacă aveți tăvi teflonate le puteți coace direct în ele, câte 6-7 minute la 180 de grade, până se rumenesc ușor, sau la cuptorul electric câte 2 la 200 de grade.
Scoatem foile pe un grătar să se răcească după care le putem suprapune cu grijă să nu le rupem.
Mod de preparare pentru dulceața de lapte:
Primul lucru de care ne vom ocupa este laptele condensat pe care îl vom pune cu tot cu cutie la fiert pentru 2 ore, într-o oală cu apă. Neaparat pe timpul fierberii conserva trebuie sa fie acoperită. După trecerea timpului de fierbere, scoatem cutia afară și o lăsăm să se răcească pentru minim 2-3 ore în funcție și de cât de cald este în bucătărie. Eventual după temperare o punem la frigider pentru o oră.
Mod de preparare pentru frișcă:
Batem frișca până lasă ușoare valuri la suprafață, precum o zăpadă ușoară și pufoasă, adăugăm zahărul pudră și mai batem puțin până se întărește. Mare atenție, nu bateți foarte mult, că rișcați să se taie și frișca naturală din lapte, niciodată nu va avea ținuta, gustul și nici nu va arăta ca frișca vegatală.
Asamblare tort O mie de foi:
Vom folosi doar 13 foi din cele 15 pentru umplut. Alternativ ungem foile cu dulceață de lapte și frișcă, predându-le ușor după fiecare foaie astfel încât să se așeze și să aibe aderență între ele. Începem cu o foaie, ungem cu dulceață de lapte, foaie frișcă și tot așa până la ultimul strat care trebuie să se termine cu dulceața de lapte.
Sfărmăm cele 2 foi rămase și barotăm marginea tortului.
Dăm la rece până a doua zi, după care cu ajutorul unui cuțit cu dinți tăiem și servim. Spor la treabă și poftă bună!