Tort ora 12 însiropat cu rom și ciocolată

( 4.8 out of 5 )
Loading...
  • 12 mTimp de preparare
  • 40 mTimp de gatire
  • 20 mGata in
Print Recipe

Tort ora 12 însiropat cu rom și ciocolată

Azi facem Tort ora 12 însiropat cu rom si ciocolată. De ora 12 m-am îndrăgostit iremediabil cu ani în urmă, pe vremea lui Ceaușescu când veneam de la biserică musai ne opream pe la cofetăria din Micălaca, sincer nu mai știu exact cum îi spunea, era pe colțul șirului de blocuri din cartier, alături de alimentara și aprozarul care deserveau o parte din cartier.

Îmi plăcea prăjiturile cu cacao enorm de mult, rolurile cu cacao și cremă de ciocolată, vorba vine ciocolată, că nu aveau nici măcar urmă de ciocolată, ci o cremă de unt cu cacao și zahăr, dar era bunicel, amandinele, însă ora 12 am idolatrizat-o 😂😂😂

De curând am redescoperit-o la un magazin de pâine din zonă care pe lângă produsele de panificație oferă și aceste minunății. Sunt bune, însiropate și cu aromă de rom, însă frișca de deasupra este de-a dreptul un plastic necomestibil. Zilele astea, am tot întrebat în stânga și-n dreapta după rețetă, și după mai multe variante primite de la prieteni, am tot ales, până am ajuns la această variantă a prietenului și tizului meu Nicolae de la o cofetărie din Arad, care și acum le face ca pe vremea când eram în practică la ei. Și dacă am făcut prajitura de ce nu aș face și tortul ora 12?

Rămâneți alături pentru lista ingredinetelor și modul de preparare, pentru a readuce în actualitate gustul de odinioară al prăjiturii ora 12.

Cum facem Tort ora 12 însiropat cu rom și ciocolată?

Ingrediente pentru blat:

6 ouă medii întregi

170 g zahăr tos

Un praf de sare

130 g faină albă tip 000

50 g de cacao de bună calitate

40 ml apă

50 ml ulei vegetal cu gust neutru

8 g praf de copt

Ingrediente pentru sirop:

200 g zahăr tos

200 ml apă

50 g miere

40 ml esență de rom

30 g cacao de bună calitate

Ingrediente pentru glazură și decor

200 g ciocolată cu 60% conținut de cacao

40 g unt cu 80% grăsime

220 ml smântână din lapte pentru frișcă cu 35% grăsime

40 g zahăr pudră

Mod de preparare pentru blat:

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de cuptor rotundă cu dimensiunea de 24 cm diametru.

Într-un bol punem făina și cacaua, adăugăm și praful de copt și dăm deoparte.

Într-un bol amestecăm uleiul cu apa și dăm departe.

Batem ouăle cu un praf de sare, iar când a început să se formeze spună, adăugăm treptat zahărul și batem în continuare până obținem o spumă cremoasă, care lasă valuri ușoare la suprafață.

Adăugăm și apa amestecată cu uleiul în compoziția de ouă și batem atât cât să se încorporeze.

Adăugăm în 3 tranșe compoziția de făină și amestecăm cu mișcări ușoare de jos în sus până încorporăm întreaga compoziție uscată.

Turnăm în tava tapetată cu hârtie de copt, nivelăm și dăm la cuptor pentru circa 18-20 de minute sau până trece testul scobitorii.

Lasăm să se tempereze în tavă pentru 15 minute după care o scoatem afară din tava în care s-a copt și lăsăm să se răcească la temperatura camerei pe un grătar.

Punem zahărul la caramelizat, iar când este topit și are culoarea caramelului adăugăm apa și fierbem până se topește. Lăsăm să se răcească complet după care adăugăm mierea,

Si cacaua prin cernere.

Mod de preparare pentru glazură:

Punem ciocolata împreună cu untul într-un vas pe bain marie și amestecăm până se topesc ambele și se omogenizează. În cazul în care compoziția este prea densă adăugați 2-3 linguri de ulei astfel încât atunci când compoziția este caldă să curgă sub forma unei dantele.

Asamblare:

Punem blatul pe un platou cu margini înalte și tăiem în 12 părți egale. Punem înapoi inelul și strângem bine, astfel încât să fie cât mai bine lipite.

Distribuim uniform și treptat siropul rece peste blat și dăm la rece pentru 2 ore.

Scoatem de la rece și îndepărtăm bucățile una de alta astfel încât să putem turnăm glazura.

Cu ajutorul unei linguri turnăm glazura peste fiecare bucată de prăjitură astfel încât să acoperim complet partea superioară și să curgă ușor pe margini.

Cum se bate frișca:

Batem frișca până lasă forme ușoare, adăugăm zahărul pudră și continuăm să batem până se întărește. Aveți grijă să nu o bateți prea mult, că se va tăia.

necunoscut.jpg

1__#$!@!#__necunoscut.jpg

2__#$!@!#__necunoscut.jpg

Cu ajutorul unui sac cu șpriț cu forma stelară turnăm aveline deasupra fiecărei bucăți și dăm la rece.

Pentru mine, as putea spune că este extrem de simplu și că am terminat toată treaba cu tor cu spalat de vase în mai puțin de o oră și jumătate. Așa că nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!

Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie. 

necunoscut_1.jpg

Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.

1__#$!@!#__necunoscut_1.jpg

Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.

2__#$!@!#__necunoscut_1.jpg

Lasă un comentariu!

x

Register

Lost Password