Aceste Baghete cu semințe fără frământare sunt atâta de bune și le-am făcut din același aluat din care am făcut și pâine. De când am descoperit această rețetă pot spune că nu am mai cumpărat pâine deloc. Îmi aduce aminte de pâinea pe care o făcea vecina bunicii mele. Coajă consistentă și crocantă, miez deasemeni consistent, sățios și gustos ca al unei pâini cu maia.
Tot ceea ce ai nevoie pentru această pâine sunt ingredientele dar și de răbdare, de foarte multă răbdare, pentru că necesită un timp mai îndelungat pentru dospire. Astăzi am ales să fac chifle prin aceeași metodă prin care am făcut și pâinea de casă fără frământare și care a avut un succes foarte mare, motiv pentru care am dublat cantitățile.
Rămâneți alături pentru lista ingredientelor, modul de preparare și cu siguranță nu veți mai cumpăra pâine!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător punem făina cu sarea și drojdia.
Adăugăm apa și amestecăm cu ajutorul unei spatule până se încorporează toată făina și obținem o cocă lipicioasă și aderentă pereților vasului. Nu ar trebui să vă ia mai mult de 30 de secunde.
Acoperim bolul cu o folie de prospețime și lăsăm așa la temperatura camerei pentru 3-4 ore timp în care îl mai împachetăm cu o spatulă de silicon pentru a forma rețeaua de gluten sau la frigider minim 16 ore, dar fără probleme puteti ține aluatul până la 20 sau chiar 24 de ore.
După trecerea timpului de dospire, presărați generos pe un front de lucru făină și răsturnați aluatul. Ajutați-vă de aceeași spatulă de Silicon pentru curățarea în întregime a bolului. Cu mâinile înfăinate aduceți marginile aluatului spre centrul aluatului, astfel încât să obtineți un o bilă, pe care o vom împarți în 4 bucăți egale. Eu le-am împărțit la ochi.
Puneți bucățile obținute pe un plan presărat cu făină, apoi aduceți din nou marginile exterioare spre interior și strângeți ușor ca să se lipească și dați forma unei buturugi.
Puneți rulourile pe un plan de lucru înfăinat bine, apoi acoperiți-le cu o folie de prospețime și lăsați-le să dospească până își dublează volumul.
Treceți partea superioară prin amestecul de semințe și dați forma unui rulou din lung de 12-13 cm. Acoperiți din nou cu folie și mai lăsați 10 minute la dospit. Dacă suprafața nu este lipicioasă ungeți cu apă și apoi dați prin semințe.
Lungiți batoanele până la 35 de cm și răsuciți apoi puneți în tava tapetată cu hârtie de copt. Eu am ondulat o hârtie de copt și am dat forma de tavă pentru baghete. Dar merge și fără.
E momentul să încingem cuptorul la 220 de grade Celsius. Apoi reducem temperatura la 200 de grade și mai coacem 10-12 minute până obținem culoarea castanei.
Scoateți baghetele afară pe un grătar și acoperiți-le cu un prosop de bucătărie până se răcesc complet, merg și fierbinți, recunosc… 😂😂😂
E foarte simplu, însă necesită puțină răbdare, dar rezultatul e uimitor!
Pentru multe alte rețete de paine și patiserie dar și multe altele, găsiți în secțiunea pâine și patiserie sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.