Când vine vorba de produse sănătoase și hand made primul lucru care îmi vine în minte e acest cașcaval de casă fără conservanți, rețetă pe care o pregăteam de când mă știu acasă la bunicii din Ardeal. Fără nici un fel de conservant, fără coloranți artificiali sau vreun ingredient de care să nu știm.
Făcea buna un cașcaval fără vreun termen de comparație cu nici cel mai scump sau mai vestit din magazinele de la acea vreme. Îmi aduc aminte că veneau vecinele la ea să le ajute că lor nu le ieșea atât de bun ca al ei.
Textura e atât de fină, gustos și nu era nimic mai bun ca și brânza opărită cum îi spunea ea, iar noi eram efectiv înnebuniți după el. Îmi aduc aminte că la finalul vacanțelor de vară petrecute la ea, nu mai dădea gram de lapte la lăptărie si îl păstra tot pentru a ne pune la pachet să luăm la oraș.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar si a modului de preparare detaliat pas cu pas.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Într-o cratiță mare punem laptele la fiert iar când ajunge în punctul de fierbere, adăugăm brânza dulce. Oprim focul și amestecăm din când în când. Nu fierbeți că se va întări brânza și nu veți mai obține textură fină!
În câteva minute ar trebui să se formeze zerul.
Strecurăm totul printr-un tifon.
Lăsăm la scurs pentru aproximativ o oră.
După timpul de scurgere, punem cașul obținut împreună cu sarea, bicarbonatul, oul și untul într-un castron și mixăm bine până obținem o pastă fină și omogenă.
Dacă am ales să adăugăm turmeric e momentul să îl încorporăm și pe el. În cazul în care compoziția nu este suficinet de fină, mixăm cu ajutorul unui blender vertical.
Într-un vas antiaderenta punem compoziția la foc mic și amestecăm într-una până obținem o cremă groasă și lipicioasă. Aici și acum puteți stabili cât de tare doriți să fie cașcavalul, în cazul în care doriți să fie mai tare fierbeți mai mult.
Turnăm în formă rotundă sau pătrată sau ce formă doriți tapetată cu folie de prospețime. Dăm la rece peste noapte.
Cam asta a fost, simplu, rapid, gustos și cu siguranță sănătos!
Pentru multe alte rețete de gustări cu sau fără carne și multe altele, găsiți în secțiunea aperitive click aici sau pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.