Cornulețe moi și pufoase în două culori umplute cu rahat
Poate cele mai bune cornuri cu rahat, care îmi aduc aminte de copilărie. Da, cele mai bune de fapt și cred că erau cele mai la modă în acea perioadă, încât nu cred că exista cineva care să nu le fi făcut.
Mi-o aduc aminte pe vecina mea, de la care de fapt am și rețeta ca le făcea aproape în toate weekendurile, după care și mama, iar mai apoi eu, pentru că eram un împătimit al aluaturile dospite. Găseam fără probleme toate ingredinetele în cămara părinților si dacă nu la orice alimentară de prin zonă.
Moi, pufoase și însiropate în același timp, umplutura era întotdeauna cu rahat sau cu magiun de prune și uneori nucă, astăzi le putem umple cu ciocolată sau alte combinații care să ne facă plăcere.
Deasemeni și acum cu niște ingrediente simple și la îndemâna oricui desertul poate fi gata rapid și ieftin pentru orice fel de întâlnire sau petrecere în familie, mai ales că ne va aduce aminte de anii din perioada de după revoluție.
Rămâneți alături pentru lista ingredinetelor și modul de preparare.
Ingrediente pentru aluat:
Ingrediente pentru sirop și umplutură:
Mod de preparare:
Într-un bol punem zahărul tos cu sarea și drojdia și amestecăm până obținem o pastă.
Adăugăm 150 ml de lapte călduț din cantitatea totală, 2 linguri de făină și omogenizăm după care dăm deoparte la loc calduț pentru activarea drojdiei.
Într-un bol potrivit punem făina, compoziția de drojdie, gălbenușurile, zahărul vanilat, zahărul pudră, iaurtul și amestecăm cu ajutorul unei spatule de silicon sau o lingură de lemn, până ce aceasta va deveni eficientă.
Adăugăm untul și frământăm bine până obținem un aluat elastic și omogen.
Într-un bol mic punem cacaua, uleiul și laptele rămas, amestecăm bine.
Împărțim aluatul în două părți egale iar într-una dintre jumătăți vom adăuga coaja rasă de lămâie.
Iar în cealaltă compoziția de cacao și le mai frământăm atât cât să devină omogene.
Punem aluaturile în 2 castroane unde cu ulei la dospit, acoperite cu in prosop sau folie de prospețime și le lasămmla loc calduț până își dublează volumul.
Împărțim fiecare aluat în câte 5 părți egale. Presărăm un plan de lucru cu făină și dăm bucăților forme rotunde.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Tapetăm 2 tăvi cu hârtie de copt.
Tăiem rahatul felii.
Întindem câte un aluat simplu și unul cu cacao cu diametrul de 22 de cm, dacă doriți să aveți niște cornuri mai mari sau 30 de cm, dacă le doriti mai potrivite și distribuim după plăcere, unul peste celălalt. Eu am întins aluatul cu diametrul de 30 de cm și am împărțit în 8 părți, deasemeni și umplutura îmi place să fie mai generoasă și am folosit 750 g de rahat.
Împărțim aluatul în 6 sau 8 părți, facem câte o tăietură la baza aluatului și punem rahatul tăiat felii.
Rulăm cornulețele, le punem în tăvi și le lăsăm la dospit încă 15 minute. Ungem cornulețele cu ou bătut și le băgăm la cuptor pentru 18-20 de minute dacă sunt mai mici sau 30 de minute dacă sunt mai mari. Eu am pus câte 16 bucăți, pentru că nu îmi place să se lipească între ele.
Într-o crăticioară punem zahărul cu apa și dăm un clocot, atât cât să se topească zahărul.
Scoatem cornulețele din cuptor și fierbinți le băgăm în siropul fierbinte, după care le trecem prin cocos și le asezăm pe platouri.
Nu îmi rămâne decât să vă urez spor la treabă și poftă bună!