De departe una din cele mai simple și mai bune prăjituri pe care le-am făcut și mâncat în ultima vreme este Prăjitura Alunița cu vanilie, alune de pădure și Nutella
Se face atât de simplu și de repede încât nici nu îți dai seama când ai terminat-o. Ingredientele sunt atât de bine îmbinate încât ai mai vrea o felie și încă una și nu te mâine-poimâine opri din mâncat! Noi a trebuit să facem repetiție și tot ne-am bătut pe ea, că a trebuit să împărțim egal ultima bucată că doar așa ne-am asigurat că vom mai găsi ceva în tavă a doua zi.
Și cum alunele de pădure fac casă bună cu Nutella și crema de vanilie, vă spun cu mâna pe suflet că o combinație mai bună și mai reușită nu am făcut tare se mult. Doamne acum când scriu aceste rânduri efectiv salivez cu gândul la ea și cred că am să mai fac o porție imediat după ce o postez pe blog.
Totul a pornit de la o prăjiturică mică și amărâtă de pe un Candy bar la nunta vărului meu…mi-a plăcut atât de mult si mi-am zis că o voi reproduce cât de curând, însă au trecut mai bine de 2 ani. Zilele trecute făcând puțină ordine prin telefon am dat de câteva notițe despre prăjiturile degustate și așa am dat de ea. Rezultatul…excelent! Așadar vă invit să rămâneți alături pentru lista scurtă a ingredientelor dar șina modului de preparare explicat pas cu pas pentru o reușită garantată.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru blat:
Ingrediente pentru cremă:
Mod de preparare pentru blat:
Tapetăm o tavă de 22/30 cm cu hârtie de copt.
Într-un castron amestecăm făina cernută împreună cu alunele de pădure și praful de copt.
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius.
Batem ouăle cu praful de sare până lasă forme ușoare la suprafață asemeni unei zăpezi moi. Adăugăm treptat zaharul și batem în continuare până obținem o spumă consistentă.
Amestecul de făină cu alunele și praful de copt îl încorporăm în 3 tranșe amestecând cu o spatulă cu mișcări lente de jos în sus.
Turnăm în tavă și coacem 25-27 de minute sau până trece testul scobitorii. Scoatem și lăsăm încă 10 minute în tavă după care transferăm pe un grătar și lăsăm să se răcească complet.
Mod de preparare pentru cremă:
Punem ouăle împreună cu praful de sare, extractul de vanilie, zahărul și batem pe aburi până ajunge la 72 de grade. Dacă nu avem termometru batem până obținem o consistentă vâscoasă și care curge în fir gros.
Adăugăm alunele de pădure și untul în compoziția fierbinte, omogenizăm și dăm la rece pentru o oră.
Asamblare:
Transferăm blatul pe o tavă, decupăm eventualele forme inestetice. La mine marginile au crescut ușor mai înalte decât restul blatului.
Batem crema 25-30 de secunde, atât cât să se omogenizeze.
Turnăm 80% din cremă peste blat și nivelăm apoi dăm la rece pentru o oră.
Încălzim Nutella, adăugăm uleiul și omogenizăm. Aici vă recomand să faceți înainte o probă cu compoziția obținută și să puneți o linguriță din compoziție pe o farfurie, pusă la rece și verificat dacă cuțitul trece ușor prin ea, iar dacă este casantă mai adăugați 1-2 linguri de ulei. La rece ea va trebui să se comporte asemeni unei glazuri cremoase care să poate fi tăiată cu ușurință.
Turnăm peste crema de vanilie cu alune de pădure. Nivelăm foarte rapid. Aici va trebui să vă mișcați foarte repede pentru că Nutella fiind caldă va înmuia crema și nu veți mai obține straturi perfecte.
Cu ajutorul unui sac cu șpriț fără formă turnăm aveline din crema rămasă de mărimea dorită a porțiilor. Eu am împărțit-o în 20 p. O dăm la rece pentru 4 ore sau peste noapte după care putem tăia cu ajutorul unui cuțit bine ascuțit cu lama subțire înmuiat în apă caldă.
Simplu, rapid și extrem de gustos, dar nu vă mai rețin, vă doresc spor la treabă și poftă bună!