Azi facem ceva mai altfel Prăjitură cu fulgi de ovăz și curmale. Niciodată nu am folosit curmalele intr-o prăjitură, dar uite că zilele astea am primit foarte multe curmale de la prietenii recent întorși din Israel și sincer nu prea aveam ce să fac cu atâtea, așa că o plăcintă/prăjitură cu ovăz si curmale a fost perfectă.
Se face foarte ușor, ingredientele sunt banale, ieftine și la îndemâna tuturor, așa că poate fi făcută și de cei mai puțin pricepuți. Crustă crocantă cu umplutura generoasă și delicioasă, cu siguranță își va găsi loc în multe case si pe multe platouri de sărbători.
Acum vă invit să rămâneți alături pentru lista ingredientelor, dar și a modului de preparare deschis las cu pas și însoțit de fotografii.
Ingrediente pentru umplutura de curmale
600 g de curmale fără sâmburi
300 ml apă
Zeama de la o lămâie
40 g unt cu minim 80% grăsime
Ingrediente pentru bază:
180 g fulgi de ovăz
150 g faină albă tip 000
160 g zahăr tos
180 g unt cu minim 80% grăsime
5 g praf de copt
Un praf de sare
Mod de preparare pentru umplutura de curmale
Tăiem curmalele cuburi.
Într-un vas punem curmalele, apa, sucul de lămâie, untul și fierbem la foc mic până obținem o consistentă similară magiunului. Dăm deoparte să se răcească complet.
Mod de preparare pentru aluat
Tapetăm fundul unei tăvi de 21/21 cm cu hârtie de copt.
Preîncălzim cuptorul la 170 de grade.
Punem toate ingredientele uscate într-un castron, adăugăm untul topit și cu ajutorul unei spatule amestecăm până se omogenizează.
Turnăm jumătate din compoziție pe fundul tăvii și cu dosul unei linguri nivelăm bine.
Turnăm compoziția de curmale peste cea de ovăz și nivelăm din nou.
Restul de amestec cu ovăz îl presarăm deasupra curmalelor iar apoi din nou cu dosul linguriii apăsăm ușor astfel încât să nu distrugem straturile.
Dăm la cuptor pentru 55 de minute sau până prinde culoarea chihlimbarului. Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească după care tăiem felii și servim.
Spor la treabă și să va fie de folos!!
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.