Azi facem prăjitură care pe mine m-a cucerit la prima vizionare, Prăjitura Doamna Walewska – Pani Walewska.
E multă vreme de când îmi tot fac curaj să ma apuc de această rețetă și sincer nu știu de ce am amânat-o până acum… probabil din cauza faptului că nu prea îmi place să întind la foi sau probabil din cauza bezelei. În fine, azi am făcut-o după rețeta de aici cu mici ajustări și am rămas plăcut surprins cât de ușor și de rapid se face, dar cât este de bună!!!
Ingredientele aș putea spune că sunt la îndemâna tuturor, modul de preparare fiind foarte simplu și explicat pas cu pas, așa că nu are cum să nu vă iasă. Eu i-am pus fulgi de migdale deasupra, însă la fel de bine merge cu cu nuci.
Este destul de înalt, așadar potrivit chiar și pentru unul tort aniversar. Iar de aici nu îmi rămâne decât să vă invit să Rămâneți alături pentru lista ingredientelor dar ai a modului de preparare explicat pas cu pas.
Pentru alte prăjituri și torturi deosebite, deasemeni rețete explicate pas cu pas găsiți aici în secțiunea desert sau click pe fotografie.
Deasemeni mă puteți urmări pe Instagram, click pe fotografie.
Sau pe pagina de Facebook, click pe fotografie.
Ingrediente pentru foi:
Ingrediente pentru bezea:
Ingrediente pentru cremă:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 160 de grade Celsius.
Pentru început vom pune într-un castron făina, praful se copt, sarea, zahărul și untul tăiat cubulețe. Frământăm ușor până obținem un amestec nisipos.
Separat vom amesteca gălbenușurile cu 2 linguri de smântână.
Turnăm compoziția de gălbenușuri peste cea de făină și frământăm ușor cu vârful degetelor, atât cât să se adune compoziția una de cealaltă. Dacă este prea tare, putem adăuga și restul de smântână. Nu frământați mai mult decât este nevoie că se va întări aluatul.
Împărțim aluatul în 2 părți egale, îl învelim în folii și îl dăm la rece pentru minim 2 ore.
După trecerea timpului întindem ambele bucăți de aluat între 2 foi de hârtie cu dimensiunea de 33/25 cm și le dăm din nou la rece.
Mod de preparare pentru bezea:
Într-un castron bine spalat și degresat, batem albușurile cu un praf de sare până obținem o spumă lejera asemeni unei zăpezi moi.
Adăugăm treptat zahărul și mixăm în continuare oană obținem o bezea fermă, lucioasă și zahărul este complet topit.
Încorporăm amidonul cu ajutorul unei spatule de Silicon.
Ungem ambele foi cu dulceața aleasă. Distribuim uniform bezeaua peste.
Presărăm fulgii de migdale.
Dăm la cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Când s-au rumenit frumos, scoatem foile pe un grătar să se răcească complet.
Când s-au răcit complet decupăm marginile.
Mod de preparare pentru cremă:
Punem 3/4 din cantitatea totală de lapte cu zahărul și extractul de vanilie la înfierbântat.
Turnăm diferența de lapte peste gălbenușurile amestecate cu făina și amidonul și omogenizăm.
La primele semne de clocot, reducem temperatura și adăugăm în fir subțire compoziția de gălbenușuri amestecând încontinuu până se îngroașă. De aici mai fierbem 3 minute. O lăsăm acoperită să se răcească și să ajungă la temperatura camerei.
Cu ajutorul unui robot de bucătărie mixăm untul pană se deschide la culoare ai adăugăm treptat crema în unt, mixând în continuare pană obținem o cremă fină și lucioasă.
Punem prima foaie, turnăm crema și o nivelăm, venim cu a doua foaie, presăm ușor și dăm la rece pentru 5-6 ore sau peste noapte
Tăiem cu un cuțit cu dinți de preferat și este cât de servit. Așadar vă doresc poftă bună și spor la treabă!